Kus op het station leidt tot diamanten huwelijk van Jos en Ada Kramer

Foto boven:
Ada en Jos Kramer brengen een toost uit op hun diamanten huwelijk. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Jos en Ada Kramer ontmoetten elkaar voor het eerst in De Rustende jager. Aan het eind van de avond bracht Ada Jos naar het station. De afscheidskus werd het startpunt voor een lange en mooie relatie. Deze werd bekroond met een diamanten huwelijk dat afgelopen zondag werd gevierd.

Jos (84) zag het levenslicht in Beverwijk. De wieg van Ada (83) stond in Castricum. Jos is de oudste uit een gezin met zes kinderen. Ada komt uit een gezin met veertien kinderen waar de pastoor nog langskwam om zich met de gezinsgrootte te bemoeien. Het aantal parochianen moest immers op peil worden gehouden. De vader van Jos werkte bij een groothandel in drank. Ada’s vader was werknemer bij de Hollandse Melksuikerfabriek in Uitgeest.

De Rustende Jager

Ada weet nog precies wanneer en waar zij Jos ontmoette. ,,Het was op 13 februari 1960 bij De Rustende Jager. De verkering van Jos en die van mij was toen net uit. Het eerste contact was bij de garderobe.’’ Jos: ,,Ik vroeg aan Ada waar haar vriend was. Ze antwoordde dat haar verkering net uit was. Hierop vroeg Ada mij of ik mijn vriendin had thuis gelaten. Ik zei dat mijn verkering ook net uit was. We stelden voor om samen een borreltje te gaan drinken.’’

Ada kijkt met plezier op die avond terug. ,,We konden gezellig met elkaar kletsen. Aan het eind van de avond bracht ik Jos naar het station, want hij moest met de trein terug naar zijn ouderlijke woning in Beverwijk. We kusten elkaar en toen was het gebeurd. Het is nooit meer uit geweest’’, zegt Ada lachend.

Huwelijk

Ada en Jos hadden twee jaar verkering en traden op 19 september 1962 met elkaar in het huwelijk. Hieraan vooraf moesten ze nog wel langs de pastoor voor ‘huwelijksvoorlichting’. Jos: ,,Dat ging zo in die tijd als je voor de kerk wilde trouwen. Echter, de pastoor liet verstek gaan. Een oud patertje nam de honneurs voor hem waar. Hij vroeg mij hoeveel kinderen wij dachten te krijgen. Ik antwoordde ‘net zoveel als ik kan onderhouden’. Dit was volgens hem het enige juiste antwoord.’’

De eerste jaren woonde het stel in een zomerhuisje in Bakkum. Ada herinnert zich nog het bezoek van pastoor De Wit, een jaar na hun huwelijk. Ada: ,,Hij vroeg of we wel goed leefden omdat er nog geen kinderen waren. Ik heb hem gezegd dat hem dat helemaal niets aan ging. Hij droop meteen af.’’

Jos en Ada Kramer op hun trouwdag op 19 september 1962. (Foto: aangeleverd)

Verhuizen

Het stel betrok in 1964 een woning in Beverwijk. Deze kregen ze van Hoogovens, het bedrijf waar Jos vele jaren als administrateur heeft gewerkt. Voordat het echtpaar kinderen kreeg werkte Ada als huishoudelijke hulp bij particulieren. Het bloed kroop waar het niet gaan kon en in 1967 liet het echtpaar hun huidige woning aan de Wayenburgh bouwen.

Kinderen

Een jaar eerder werd dochter Petra geboren. Haar zusje Anika kwam een jaar later (1967) ter wereld. Toen de kinderen wat groter waren en naar de middelbare school gingen is Ada huishoudelijk werk gaan doen bij Sans Souci. Dit heeft ze 22 jaar gedaan. Inmiddels heeft het stel vier kleinkinderen, waar ze erg van genieten.

Hobby’s

Jos en Ada hebben vele jaren samen gebridged. Hiermee zijn ze op een gegeven moment gestopt omdat Jos wat problemen met z’n ogen kreeg. Dit laatste is ook de reden waarom hij met zijn andere hobby – postzegels verzamelen – is gestopt. Hij is nog wel steeds penningmeester van de bridgeclub.

Zo lang ze elkaar kennen hebben Ada en Jos een sterke band met voetbalvereniging Vitesse. Jos was vele jaren voorzitter van de supportersvereniging. Ze gaan nog steeds naar alle thuiswedstrijden. Samen doen ze ook graag spelletjes.

Geheim

Op de vraag wat het geheim is van hun jarenlange relatie is geeft Jos direct antwoord. ,,Het is geven en nemen. Als je wat meer geeft dan neemt kun je het lang volhouden.’’

Vieren

Afgelopen zondag hebben Ada en Jos het 40-jarig huwelijksjubileum, samen met de kinderen en kleinkinderen, in Johanna’s Hof met een etentje gevierd. Daags erop is burgemeester Mans langs geweest om het echtpaar te feliciteren. Dit bezoek werd zeer gewaardeerd.