Kunst verruimt je blik

Castricum – Fennanda Eleveld, docente tekenen en schilderen bij Toonbeeld, heeft veel ervaring met kunsteducatie. Eerst bij het Rijksmuseum, daarna bij de Nieuwe Kerk en nu in de Hermitage. Al deze musea staan in Amsterdam, maar zelf woont ze al tien jaar in Castricum en heeft ze haar atelier aan de Zanderijweg. Bij Toonbeeld verzorgt ze twee cursussen voor volwassenen op de dinsdag. Een in de ochtend van 09.30 tot 12.00 uur en een in de middag van 13.00 tot 15.30 uur. Ze vertelt: ,,Eigenlijk is de cursus geschikt voor alle leeftijden. Bovendien is zo’n mix vaak heel inspirerend. Gezien het tijdstip zijn het echter vooral ouderen die zich inschrijven.”

Frisse kijk

,,Je kunt zowel als gevorderde als beginner instappen. Verschillende technieken komen aan bod, zoals pentekenen, tekenen met houtskool en krijt en schilderen met acryl, aquarel en olieverf. Maar het belangrijkste is toch wel dat je goed leert kijken. Daarom besteed ik ook aandacht aan kunstgeschiedenis en probeer ik steeds een keer een museumbezoek in te plannen. We beginnen elke les met een kopje koffie – het sociale aspect is tenslotte ook belangrijk – en bespreken na afloop elkaars werk. Dat wordt erg gewaardeerd. Het is namelijk heel verrassend te zien hoe sterk verschillend een gelijke opdracht door ieder individueel wordt uitgewerkt. Het draagt bij aan het ontwikkelen van je eigen stijl.’’

Aanmelden

Voor Fennanda is het als docente vooral een mooie ervaring als cursisten verrast worden door hun eigen kunnen. ,,Het is meestal meer dan ze oorspronkelijk dachten. Je krijgt er tevens een andere blik door op de wereld en vaak ook op jezelf.” Aanmelden kan via de website www.toonbeeld.tv (> ‘Beeldend’, > ‘Tekenen en schilderen’, scrollen naar onderaan). Bellen met de administratie kan ook: 0251 659012. De cursus telt 26 lessen en start in september. Het cursusgeld bedraagt 459,00 euro en voor het materiaal moet 51,50 euro worden betaald. Het atelier is goed geventileerd (gecontroleerd door de gemeente), ingericht op anderhalve meter afstand houden en de schuifpui kan bij goed weer open. Wie een keer op proef wil meedoen, kan dat aanvragen via de administratie. (Foto: aangeleverd)