Koninklijke onderscheiding voor Piet Bloedjes

Limmen/Alkmaar – Ter afsluiting van het schaatsseizoen had de Limmer IJsclub zondagavond twee uur lang kunstijsbaan De Meent in Alkmaar afgehuurd. De leden stonden die avond samen nog even stil bij het 125-jarig bestaan van de club. Voor Piet Bloedjes, al sinds 1976 trainer bij de Limmer IJsclub, lag een bijzondere verrassing klaar. Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Nico Lute en Raimond Bos

Eigenlijk had het jubileumfeest al op 28 december 2020 moeten plaatsvinden, maar door corona was dat toen niet mogelijk. Veel oud-(bestuurs-)leden en schaatsvrienden hadden zich zondagavond op de ijsbaan verzameld. Toen ook burgemeester Toon Mans arriveerde, was duidelijk dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Na een korte inleiding door voorzitter Jeroen van Vliet nam de burgemeester het woord en werd Piet Bloedjes naar voren geroepen. Want Thialf mag dan Ireen en Sven hebben, de Limmer IJsclub heeft Piet Bloedjes! Hij traint de schaatsers niet alleen in de winter, maar zorgt er ook in de zomermaanden voor dat de conditie van de leden op peil blijft door fiets-, skeeler- en looptrainingen.

Piet Bloedjes, burgemeester Toon Mans, Tiny Bloedjes en op de achtergrond de kinderen en kleinkinderen. (Foto: Nico Lute)

Daarnaast verzorgde Piet ook vele jaren het wedstrijdsecretariaat en was hij trainer voor het gewest Noord-Holland-Utrecht van zowel de langebaanselectie (1985-1988) als de marathonselectie (2005-2020). Piet was zelf ook een getalenteerd schaatser en reed goede uitslagen in het landelijke marathonpeloton. Deze prestaties leidden er dan toe dat ook andere schaatsers voor de Limmer IJsclub kozen. Piets grootste kracht is dat hij goed in staat is andere mensen te motiveren. Zo wist hij veel mensen enthousiast te maken om zelf te gaan schaatsen.

Piet Bloedjes, burgemeester Toon Mans, Tiny Bloedjes en de bestuursleden Jeroen van Vliet en Kees Verlaan van de Limmer IJsclub. (Foto: Nico Lute)

In feite kunnen we concluderen dat Piet de spin in het web is wat betreft het schaatsen in Limmen en omstreken. Door zijn inzet, volharding en enthousiasme hebben veel mensen lol gekregen in het sporten en dat is precies waar sporten voor bedoeld is. Ook zijn vrouw Tiny werd in het zonnetje gezet voor de stille, maar o zo belangrijke kracht op de achtergrond.