Koninklijke Landmacht wil vaker oefenen in de regio

Op zaterdag 25 november heeft een eenheid van de Koninklijke Landmacht camping Geversduin aangedaan om daar een oefening af te werken. De B-compagnie was hier terecht gekomen vanwege de vele sluitingen en opheffingen van militaire complexen en oefenterreinen in Noord-Holland. Kapitein Wagemaker, de commandant van de B-compagnie: ,,Een militaire eenheid heeft nu eenmaal wel ruimte nodig om te kunnen oefenen. De leiding en alle medewerkers van de camping stelden hun gehele camping en zichzelf ter beschikking. Dat stellen wij op prijs.”
In de vroege ochtend arriveerden de eerste pelotons en voertuigen. Her en der over de camping waren militairen bezig met de militaire vorm van EHBO, het inrichten en beoefenen van een verkeerssluis, en het uitvoeren van contactdrills; een militaire basisvaardigheid. Bovendien waren er een aantal fysieke opdrachten waarbij de militairen getest werden op hun kracht en uithoudingsvermogen.
Sergeant-Majoor Castricum: ,,In de ochtend was het weer goed, maar dat sloeg tegen de middag om in onweer en hagelbuien. En ondanks een flinke blikseminslag in een boom op de camping lieten de militairen zich niet afleiden door de veranderende weersomstandigheden.”
Na de geslaagde oefendag verlieten de laatste militairen en voertuigen tenslotte laat in de middag de camping om terug te keren naar hun standplaats in Bergen. Volgens de Kapitein Wagemaker gaat het mogelijk in de toekomst meer voorkomen dat zijn eenheid in de civiele gebieden of op bedrijventerreinen van Noord-Holland aangetroffen gaat worden. ,,Anders zouden we elke keer richting zuiden van het land moeten omdat daar nu eenmaal de grotere oefenterreinen liggen. We willen sowieso de  band en contacten tussen defensie en de burger versterken.”