Karlijn Langendijk speelt thuis in De Zwaan

Als je in de buik van je moeder al gitaarklanken hoort en in de box een gitaar staat met open stemming waardoor iedere ram er tegenaan meteen mooi klinkt, dan is het niet heel verwonderlijk dat de liefde voor dit instrument gebeiteld zit. Karlijn Langendijk komt uit een kunstzinnig gezin. Haar vader Marius gaf gitaarles, haar moeder Helma speelde piano en maakt beeldende kunst. Ook haar jongere broer Berend speelt inmiddels de sterren van de hemel op piano.

Lachend steekt Karlijn (21) van wal: “Als 8-jarige speelde ik samen met mijn vader in een Alkmaarse kerk liedjes op één snaar en toen ik 13 was zag ik filmpjes van Tommy Emmanuel, een echte entertainer, of van Richard Smith die tijdens het spelen grapjes maakte. Dan dacht ik ‘Wow dát is cool’ en zocht naar wat rustiger nummers die ook heel vet waren.  Ik heb met mijn hakken over de sloot de havo gehaald, het enige wat ik wilde was gitaarspelen.” Karlijn was pas 16 toen zij in Utrecht de conservatoriumstudie Musician 3.0 startte. Een brede opleiding waarbij je zelf de vakken samenstelt en zo een eigen stijl kunt vinden. Karlijn: “Veel mensen riepen ‘oké conservatorium, maar wat moet je daarna?’ Ik ben door mijn ouders altijd vrij gelaten in mijn keuzes en zij wisten dat dit mij gelukkig zou maken.” Momenteel zit Karlijn in het vierde jaar en omdat zij niet veel verder kwam met de gitaarlessen, vertrok zij voor een exchange programma naar de Hochschule für Musik in Dresden, Duitsland.

Karlijn: “In Utrecht was het altijd goed wat ik deed maar ik realiseerde mij dat ik meer moest focussen, op bijvoorbeeld fingerstyle. Dit tokkelen op de akoestische gitaar is een lastige techniek en een specialistisch genre. Je gebruikt je vingers aan de snaren in plaats van een plectrum. Ik krijg hier les in klassiek, divers en filmmuziek van drie gitaristen die het gemaakt hebben. Dit is echt een verdieping waarbij alles samen komt. Ik heb veel solorepertoire kunnen opbouwen. Mijn inspiratie haal ik uit boeken en films over bijvoorbeeld het universum. In Dresden heb ik het naar mijn zin tussen allemaal gitaargekken. Ondertussen tour ik veel en leef soms als een nomade uit een tas. Dat is best pittig maar mijn overall doel is om rond te reizen, veel van de wereld te zien, verschillende culturen en publiek te ontmoeten door muziek te maken. Zo heb ik vorig jaar met Tim Urbanus een cd gemaakt en hebben wij in China gespeeld. Dat was een heel speciale ervaring.” Lachend: “Het publiek klapte al als wij binnenkwamen maar tijdens het concert was het allemaal weer heel keurig en netjes. Toen we na afloop afwachtend naar de cd-tafel liepen, wilde iedereen de cd gesigneerd hebben en klommen ze op de tafels om ons te fotograferen!” Tussendoor deed zij in Tjechië nog even mee aan een competitie en won de eerste prijs plus de publieksprijs. In Utrecht en Amsterdam geeft zij sinds eind 2014 les op initiatief van Wim Den Herder die verschillende scholen heeft. Via hem deed zij ook workshops en een masterclass bij de Australische virtuoos Tommy Emmanuel met wie zij zelfs samen speelde. Karlijn: “Hij is zó’n goede muzikant en heeft in mijn ontwikkeling een grote rol gespeeld. Daarbij is hij een heel aardig en eerlijk persoon met wie je ook over dagelijkse dingen kunt praten.”

Momenteel is Karlijn weer in Uitgeest maar stilzitten is geen optie want er moet een 45 minuten durend eindconcert voor haar afstuderen gemaakt worden. Dit schrijft zij voor harp, drums, contrabas, altviool en akoestische gitaar. Ook haar scriptie moet nog het een en ander aan gebeuren en er staat een kleine tour op het programma met Sönke Meinen. Gelukkig voor Uitgeest blijft er nog tijd over om op 11 december in De Zwaan op te treden. Niet zoals aangekondigd met Tim Urbanus maar een solo optreden. Karlijn: “Ik voel een persoonlijke band met De Zwaan waar ik eerder mocht optreden. Het wordt wel anders dan vijf jaar geleden. Het meeste is nieuw repertoire met misschien een of twee oude nummers en ik speel nu met nylon snaren. Ik heb er in ieder geval veel zin in.”

Voor meer informatie: www.karlijnlangendijk.com of via facebook. Kaarten zijn online te bestellen via www.dezwaancultureel.nl of vier weken van te voren bij Boekhandel Schuyt Uitgeest.