Julie en haar opa Remi brengen samen een lied over de oorlog in Oekraïne uit

Castricum – De oorlog in Oekraïne was voor Remi Beukers (70) aanleiding om een protestsong vanuit de beleving van een kind te schrijven. Hij vroeg zijn kleindochter Julie (9) om het in te zingen. Het lied draagt de titel ‘Grote Mensen Spel’ en is op YouTube te zien en te horen. Het vervult Julie met trots.

Door Henk de Reus

Het zat al een tijd in het hoofd van Remi Beukers om een protestsong over de oorlog in Oekraïne te schrijven, maar dan vanuit de beleving van een kind. Samen met zijn broer Edwin schreef hij de tekst en de muziek van het lied. Er moest alleen nog een kind worden gevonden dat het zou inzingen. Dit was niet ingewikkeld, zeker niet als je één prachtige kleindochter hebt die bovendien van zingen houdt.

Pleister op de wonde

Beukers: ,,In het lied doet een kind een oproep aan de volwassenenwereld om deze onzinoorlog te stoppen. Ik ben alleen bang dat het niets zal uitmaken. Muziek zal de oorlog niet stoppen, maar laat het lied dan in elk geval een pleister op de wonde zijn.’’ De fraaie beelden bij het liedje tonen aan dat video-editing opa Remi niet vreemd is. Hij bewerkte het tot en bijzondere videoclip. Het lied werd opgenomen in zijn eigen studio.

Muzikale familie

Julie komt uit een muzikale familie. Haar moeder Debbie is zangdocent, haar zus is zangeres en haar broer gitarist. Vader Remi speelt in verschillende bands en treedt nagenoeg elk weekend op. Debbie: ,,We hebben Julie nooit aangespoord om te gaan zingen. Ze moest vooral zelf ontdekken of ze zingen leuk vindt. Dit laatste blijkt het geval te zijn. Als ouders zijn we apetrots op Julie.’’

YouTubekanaal

Julie zegt dat ze het erg leuk vond om bij te dragen aan het liedje. ,,Ik hou van zingen en doe thuis bijna niet anders. Ik krijg af en toe zangles van mama en mag soms ook op school (De Kustlijn) zingen. Ik vind het leuk om later bekend te worden. Het liefst zou ik een eigen YouTubekanaal willen hebben, maar dit mag niet van mama.’’ Debbie: ,,Julie heeft zangtalent en mag hiermee doen wat ze wil. Als ouders zullen wij haar steunen, maar niet pushen. Voor een eigen YouTubekanaal moet je minimaal dertien zijn. Er vinden op sociale media en op Internet ook vervelende dingen plaats. We willen Julie voorlopig nog tegen de boze buitenwereld beschermen.’’

Het lied ‘Grote Mensen Spel’ is inmiddels ook te beluisteren via Spotify. En Julie? Van haar gaan we in de toekomst zeker nog meer horen!

Op de foto:
Opa Remi Beukers en kleinkind Julie (9) brengen samen een protestsong uit vanwege de oorlog in Oekraïne. (Foto: Henk de Reus)