Johan Fretz bij Laan

De winnaar van de Boekhandelsprijs 2019, Johan Fretz, vertelt zondag 24 maart bij Boekhandel Laan over zijn boek ‘Onder de Paramariboom’. De eerste dag van de Boekenweek wordt feestelijk om 13.00 uur geopend door gitarist Edouard met het koor ‘Les Notes Joyeuses’ en leden van ‘Et alors’. De toegang is gratis, de Boekproeverij is open en er is gelegenheid om het boek te laten signeren.
Johan Fretz (1985) is schrijver, theatermaker en columnist van Het Parool. Hij debuteerde in 2012 met de roman ‘Fretz 2025’, die genomineerd werd voor de Bronzen Uil. Fretz toerde door het land met de voorstelling ‘De zachtmoedige radicaal’, die gebaseerd is op ‘Onder de paramariboom’ en waarmee hij genomineerd werd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. In maart 2019 won hij de Boekhandelsprijs voor ‘Onder de Paramariboom’.
De Nederlandse Boekhandelsprijs is een literatuurprijs die sinds 2015 jaarlijks wordt toegekend aan een oorspronkelijk Nederlandstalig literair werk. De prijs is een uitverkiezing onder alle boekverkopers van Nederland en bestemd voor een werk dat in hun ogen meer aandacht verdient. Het idee is geïnspireerd op prestigieuze boekhandelsprijzen in het buitenland, zoals de Franse Prix des Libraires, de Deutscher Buchpreis en de Amerikaanse National Book Award. De winnaar krijgt een landelijke advertentiecampagne en een speciale luxe boekhandelsprijs-editie van het boek. Daarnaast is de prijs een grote stap op weg naar een vertaling. De Boekhandelsprijs is een initiatief van boekhandelaar en voormalig De Wereld Draait Door-boekpanellid Gerda Aukes. Sinds 2017 is Novamedia sponsor van de prijs en wordt deze jaarlijks uitgereikt in Boekhandel Scheltema te Amsterdam.
Het koor ‘Les Notes Joyeuses’ ontstond ongeveer 6 jaar geleden en heeft als drijvende kracht de liefde voor de Franse taal, het verhaal en de muziek (Franse chansons vertellen altijd een verhaal). De dirigent is de gitarist Edouard die veel enthousiasme, creativiteit en muzikale spel het repertoire spontaan laat groeien en een mix van oudere en hedendaagse chansons ter gehore brengt. (Foto: Sanja Marusic)