In ‘Thuis bij’ vindt men veiligheid, humor en rust

Ilona de Boer kwam 18 jaar geleden vanuit Meppel naar Uitgeest en werkte als verzorgende in Geesterheem waar zij tussendoor met sponsoren en vrijwilligers de belevingstuin realiseerde. Hoewel zij hier met veel plezier werkte, bleef het idee van een andere woonvorm door haar hoofd spoken. Ilona: “Ik droomde van een huis waar mensen bij mij kwamen voor dagbesteding, om mantelzorgers te ontlasten. Het duurde twee jaar voor ik dit kon realiseren.”

Dagbesteding ‘Thuis bij’ is er voor zelfstandig wonende ouderen die vanwege beginnende of gevorderde dementie, al dan niet in combinatie met een fysieke of sociale reden, extra begeleiding en/of ondersteuning nodig hebben. Ilona woont met man en twee kinderen pal naast het witte huis van ‘Thuis bij’ en had nooit kunnen bedenken dat haar droom zo dichtbij zou zijn. Voormalige kopers die het huis aan het Regthuysplein gedeeltelijk opknapten, moesten door omstandigheden afhaken. Ilona: “Ze kenden mijn droomwens en gunden mij de kans het huis hiervoor te gebruiken, daar ben ik nog steeds zo gelukkig mee. Samen met 25 vrijwilligers kunnen wij hier eindelijk de dagelijkse zorg bieden die mensen nodig hebben en verdienen. Hiervoor is een passende benadering erg belangrijk. Als er een aanvraag komt via bijvoorbeeld de huisarts, sociaal team of buurtzorg dan ga ik op huisbezoek om kennis te maken. We hebben meegemaakt dat iemand met vrouw en zoon kwam kijken, er vooraf eigenlijk helemaal geen zin in had maar bij binnenkomst direct riep ‘dit ís het’! Ik snap ook heel goed dat het voor een mantelzorger moeilijk is om bij het eerste bezoek los te laten, nou dan blijven ze toch gewoon koffie drinken?”

Terwijl Ilona dit vertelt wordt er instemmend geknikt. Haar spontaniteit en enthousiasme werkt aanstekelijk en het is duidelijk dat iedereen zich op veilig en gehoord voelt. De aanwezige mannen geven plaagstootjes en er wordt veel gelachen. Maar waar Ilona ook mee bezig is, ze hoort en ziet alles en geeft de vrijwilligers raad waar nodig. Tussen de middag wordt gezamenlijk gekookt en als bezoek wil blijven eten dan is dat prima. Ilona: “In Drente zeggen ze ‘een echte Drent vret nooit allent’. Flexibel zijn is een must. In dit huis kunnen wij ingaan op de vraag. Als iemand zin heeft in puzzelen dan gaan we puzzelen, wil men fotoboeken bekijken dan doen we dat.”

Hond Arie wandelt gemoedelijk overal tussendoor en kijkt hoopvol of iemand zin heeft hem uit te laten of een aai te geven. Ilona: “Deze plek is in alle opzichten ideaal. In de eerste plaats voor de mensen voor wie dit bedoeld is. Het huis ligt centraal in het oude dorp, aan een prachtig plein, dichtbij de winkels. Er is reuring, er fietsen en lopen mensen langs en straks met trouwerijen voor de deur wordt het nog leuker. Overigens kan men voor de dagbesteding opgehaald en thuisgebracht worden door onze vrijwillige chauffeurs.”

Het valt op hoe smaakvol de kamer en woonkeuken zijn ingericht. Aan de wand hangen tekeningen en schilderijen van Uitgeest en bloemen geven de kamer kleur. Ilona: “Wij zijn niet over een nacht ijs gegaan. Met mijn man heb ik voor wij begonnen, een ondernemingsplan gemaakt. Je moet met  alles rekening houden.”

Voor ‘Thuis bij’ was sponsoring en crowdfunding een uitkomst. Hoewel het al goed toeven is, zijn er genoeg plannen om het nog aangenamer te maken, zoals de aanleg van een moestuin en aanpassing van het achterliggende gedeelte. Ilona: “Verder houd ik iedere maand een werkbespreking met de vrijwilligers om te kijken waar het anders of beter kan. Iedereen is zo enthousiast, ik denk dat dat de kracht is van Uitgeest, de dorpse saamhorigheid.” Er is geen wachtlijst voor een plek in ‘Thuis bij’. Kijk voor informatie op www.thuisbij.eu of bel 06-33669852. (Monique Teeling)