In memoriam: Jos Admiraal (1949-2022)

Castricum – Op maandag 12 september 2022 ontving Schaakvereniging Vredeburg het onvoorstelbare en zeer droevige bericht dat Jos Admiraal (73) plotseling was overleden. Een bericht even schokkend als onverwachts. Immers, op vrijdagavond was Jos nog aanwezig geweest op de club. Hij had een lange partij geschaakt; gezellig gekletst, gelachen en een biertje gedronken. Kortom, niets wees op onheil. Maar op maandagmorgen bleek het anders… Een vreselijk verlies voor zijn naasten!

Door Harald Ebels

Ook voor SV Vredeburg en haar leden betekent het overlijden van Jos een groot verlies. De betekenis van Jos voor SV Vredeburg is ongekend groot. Begrippen als ‘boegbeeld’ en ‘drijvende kracht’ komen hierbij naar boven. Jos werd onmiddellijk na de oprichting van de schaakvereniging in 1974 lid van de vereniging. Hij was van 1987 tot 2021 (maar liefst 34 jaar!) voorzitter van het verenigingsbestuur. In die rol gaf Jos blijk van zijn warme gevoelens voor de vereniging. Hij investeerde in saamhorigheid onder de leden, onderhield de contacten met de schaakbond en verkocht de schaaksport als een ware zendeling.

Jos sleepte jarenlang met kratten, flessen en pakken koffie om ‘het barretje’ van de vereniging draaiend te houden. En hij gaf schaaklessen aan talloze jeugdspelers. Velen hebben de fijne kneepjes van de schaaksport van Jos geleerd. Jos had grote vaardigheden voor de rol van docent: kennis, geduld en humor. Met een vaderlijke uitstraling vond hij de juiste balans tussen serieus leren schaken en een dolletje maken.

De rol van Jos als vrijwilliger bij SV Vredeburg bleef niet onopgemerkt. Op 24 april 2020 ontving Jos, uit naam van Zijne Majesteit de Koning, een lintje. Bij zijn aftreden als voorzitter, op 17 september 2021, werd Jos, onder applaus van de leden, uitgeroepen tot erelid van SV Vredeburg.

Jos was ook een heel sterke schaker. Hij werd maar liefst twaalf keer clubkampioen. Je kunt zeggen dat de schaakkracht van Jos een reflectie was van zijn persoonlijkheid. Analytisch vermogen, onverstoorbaarheid en weloverwogenheid waren daarin de kwaliteiten. Een man met een koel hoofd en een warm hart! Voor de leden van SV Vredeburg stond Jos te boek als een aimabele en betrokken persoon. Hij gaf blijk van oprechte belangstelling voor het wel en wee van een ieder.

Voor de schaakavonden van SV Vredeburg geldt dat het spelletje zelf niet zal veranderen. Nog steeds speelt wit tegen zwart en nog steeds zal er gewonnen worden en verloren! Mat achter de paaltjes en een biertje in het barretje zijn de vaste ingrediënten bij SV Vredeburg en dat zal zo blijven! Maar de sociale context van die schaakavonden zal voortaan anders zijn: het gemis van de roerganger, de rots in de branding, zal zich heel lang doen gevoelen. De leden van SV Vredeburg zullen hun ‘club-icoon’ enorm missen.