Iconen en het mysterie achter mens en wereld

Foto boven:
Kersticoon uit het Osios Loukos klooster, een van de mooiste Byzantijnse kloosters in Griekenland. (Foto: aangeleverd)

Castricum – Op zondag 18 september organiseert Stichting De Witte Duif Castricum in de dorpskerk een presentatie over iconen. Johan Maat zal zijn luisteraars meenemen in een ontdekkingstocht naar de spiritualiteit van iconen en de mystiek van de Oosters Christelijke kerk.

Iconen worden vaak ‘vensters op de hemel’ genoemd omdat ze de toeschouwer een blik gunnen op het diepere mysterie achter mens en wereld. Wanneer je een oosters georiënteerde kerk binnengaat, dan voel je de gewijde ruimte. Overal iconen, overal kleuren, brandende olielampjes. De sfeer is verstillend, maar ook familiair, ontspannen. Vaak klinkt er gezang, passend en net zo mooi als het interieur. Het voelt als een warm thuis. Johan zal zijn tocht starten in de kerk van het Dècani-klooster in Kosovo dat tot meer dan twintig meter hoog volledig beschilderd is met fresco’s. Vervolgens bezoeken we een aantal andere kloosters en kerken waarvan we iconen zullen zien en uitgelegd krijgen. We zullen daarbij luisteren naar prachtige bijbehorende Slavisch Byzantijnse liederen.

Moderne icoon van Julia Stancova uit Sofia, geschilderd vanuit een diepe betrokkenheid met de oude traditie. (Foto: aangeleverd)

Johan zal bijzondere aandacht besteden aan de icoon van Kerst, de icoon van de geboorte van Jezus. Deze icoon is bijzonder interessant omdat ze verhalen weergeeft over de geboorte van Jezus uit de vroegste tijd van de Christelijke kerk, nog vóór de grote scheiding tussen Christendom in west en oost. De kersticoon bestaat uit meerdere scenes waarvan de inhoud nauw aansluit bij liederen die al meer dan 1000 jaar met kerst worden gezongen. Johan zal verscheidene kersticonen laten zien en hun boodschap en spiritualiteit bespreken. De presentatie eindigt met een moderne icoon die de essentie van kerst volgens de Oosters Christelijke overtuiging laat zien.

De presentatie begint om 16.00 uur en zal ruim een uur duren. Aansluitend is er gelegenheid voor vragen. De toegang is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Huib Bakker (06 10267340 / huibjohanbakker@outlook.com).