Huisartsen zetten deuren open voor vmbo-leerlingen

Regio – Vorige week hebben 22 vmbo-leerlingen een dagdeel meegelopen met doktersassistenten en triagisten in de regio. Door deze snuffelstage konden de leerlingen ervaren hoe het is om als doktersassistent te werken en wat erbij komt kijken als je het eerste aanspreekpunt bent voor patiënten.

Als doktersassistent doe je administratie- en baliewerkzaamheden, je hebt persoonlijk contact met patiënten en je verricht kleine medische handelingen. Vmbo-leerling Meike: ,,Vooral dat persoonlijk contact met verschillende patiënten lijkt me erg leuk. En tijdens een eigen spreekuur mag je als doktersassistent ook zelf medische handelingen verrichten, die afwisseling maakt het nog leuker!’’ Ook bij de huisartsenport hebben de vmbo-leerlingen ervaren dat het werk als triagist heel afwisselend en dynamisch is. Deze speciaal opgeleide doktersassistent is het eerste aanspreekpunt voor patiënt en arts.

Een triagist stelt vragen over gezondheidsklachten aan de mensen die bellen naar de huisartsenpost en bepaalt welke zorg ingezet wordt. In deze functie adviseer je op basis van protocollen over zelfzorgmogelijkheden en regel je, zo nodig, consult- en visiteafspraken voor de huisartsen. ,,Een dankbare baan en leuk dat je met zoveel verschillende patiënten contact hebt’’, aldus de 14-jarige Meike. De 22 leerlingen die deelnamen aan het project, zijn afkomstig van het Trinitas College, Huygens College, Clusius College en Jan Arentsz College. (Foto: Fernando Zhiminaicela via Pixabay)