Horeca past zich aan met afhalen/bezorgen

Castricum – Ze hadden het eigenlijk al verwacht, de verlenging van de coronaregels rondom de horeca zoals restaurants en cafés. Dat is natuurlijk geen gemakkelijke mededeling zo aan het begin van het seizoen rondom de paasdagen. Sommige restaurants hebben de inkomstenderving deels proberen op te vangen met een afhaal- en bezorgservice, maar de oplossing is dit natuurlijk niet. Sommige pakken de verplichte sluiting positief op en maken gebruik van de onbenutte tijd om onderhoud te plegen.

Zo waren de eigenaren van Grand Café Balu en Johnny’s Café al druk in de weer om hun terras met een hogedrukspuit te behandelen. Wippende tafels worden hersteld en hier en daar wat lampjes vernieuwd. Afhalen of thuisbezorgen; er zijn restaurants die zich daar in zijn gaan verdiepen. René Streefkerk van Grand Café Balu heeft een korte rake reactie op de situatie: ,,Jammer, het is zoals het is, kost geld, maar gezondheid is alles.” Tilly en Sebastiaan van restaurant Vrij zijn na de verlenging ook overgegaan op een afhaalservice: ,,Zodat gasten thuis kunnen genieten van onze maaltijden. Voor ons geldt dat gezondheid en veiligheid voorop staan, maar we missen wel de gezelligheid.”

Erik Weel van Filmhuis Corso stelt: ,,We werken hard aan een eindoplossing. Door Corona vertraagt het wat. Iedereen is ervan doordrongen, inclusief ondernemers, dat her en der wat water bij de wijn gedaan moet worden om een nieuw Corso filmtheater mogelijk te maken, corona of niet.” Hans Laan van de boekhandel laat weten sinds jaren op zondag de deuren te sluiten en alleen nog pinbetalingen te aanvaarden vanwege corona.

Ronald van restaurant ‘Gewoon bij Roon’ vult aan: ,,Was wel verwacht, wij gaan door met bezorgen en afhalen van maaltijden waar wij al twee weken succesvol mee bezig zijn.” Voor Ellen Borst van ‘Fase-Fier’ geldt hetzelfde. Daar zijn buiten de burgers ook elke woensdag een speciale aspergemaaltijd en met Pasen een paasbrunch te verkrijgen, die wel van tevoren besteld moet worden. Ook bij Nepalees-Indiaas restaurant Annapurna weten ze het lekkere eten thuis te krijgen: ,,Met thuisbezorgen hadden we al een grote klantenkring opgebouwd in het verleden, die nu nog iets groter geworden is”, zegt Anil Sharma.

Bij strandpaviljoen Zeezicht is er geen sprake van afhalen dan wel bezorgen. Daar wordt gewerkt aan een nieuwe menukaart terwijl men hoopt op het alsnog kunnen starten met het strandseizoen om wat in te halen bij een geëgaliseerd strand. Bij de meeste restaurants zijn de mogelijkheden van afhalen of bezorgen zichtbaar op hun website, waarbij meestal van tevoren besteld moet worden om het op tijd klaar te kunnen maken. (tekst + foto: Aart Tóth)