Het meer opgeruimd

Zaterdag 25 maart was uitgeroepen tot Nationale Opschoondag. Voor de Kanovereniging Uitgeest een gelegenheid om ons geliefde vaarwater te bevrijden van rondzwervend afval.

Hoewel de voorzitter had voorspeld dat het wel erg mee zou vallen bleek de hoeveelheid vuilnis die werd verzameld door de twaalf enthousiaste deelnemers ronduit schokkend.

Er werd in kleine groepjes gezocht bij onder andere de Hempolder, de dam tussen het meer en het Kogerpolderkanaal, langs het erfgoedpark en bij molen de Woudaap. Een zgn. canadees en tien zeekajaks werden ingezet om met behulp van lange haken, grijpertjes en plastic vuilniszakken zoveel mogelijk zwerfvuil te verwijderen. De open canadees kwam goed van pas om grote objecten, zoals enkele tuinstoelen en grote emmers te vervoeren. De vuilzakken waren al snel overvol met plastic, petflessen, flessen en andere verpakkingen. Het is eigenlijk moeilijk te bevatten dat er zoveel rommel in het water wordt gedumpt. Of moeten we aannemen dat al dit materiaal per ongeluk het water in waait?

Twee van de opruimers troffen een onfortuinlijke gans aan die volkomen verstrikt was geraakt in een grote rol gaas die was achter gelaten op de reeds genoemde dam. Een andere enthousiasteling sloeg bijna om bij zijn pogingen om een groot afdekzeil te bergen. Kortom, er was geen moeite teveel om eens flink op te ruimen.

De beloning was een welverdiende pauze op het terras van restaurant De Woude waar iedereen in het lentezonnetje even kon bijkomen en moed verzamelen om met de zware vracht het meer over te steken naar het gebouw aan de Meldijk. Daar was het nog een heel werk om alle boten weer schoon te maken. De firma Zonjee bood, onder de indruk van de grote berg afval, aan om de hele boel maandag af te voeren.

De kanovereniging kijkt terug op een geslaagde, even zinvolle als sportieve actie.