Het is stil in de behandelkamers

Castricum – ‘Het is altijd lente in de ogen van de tandartsassistente’, alleen de patiënten komen haast niet meer. Dat geldt ook voor de bezoekjes aan de huisarts of een praktijk voor fysiotherapie. Omdat face-to-facecontacten nauwelijks meer mogelijk zijn, moet er veel op afstand gebeuren, zoals uit een onderzoekje blijkt. Ook in de apotheek is het aanzienlijk rustiger.

Huisarts Maaike Doeksen van de Dorpspraktijk aan de Korte Cieweg bijt het spits af: ,,Vanaf maandag 16 maart is er heel wat veranderd in de manier waarop wij huisartsen werkzaam zijn in Castricum. Alle praktijken hebben de nodige maatregelen getroffen om zo optimaal mogelijk patiëntenzorg te kunnen bieden aan zowel mensen met covid-19 gerelateerde klachten als aan patiënten met overige klachten. In de Dorpspraktijk hebben we bijvoorbeeld, net als in de andere praktijken, een speciaal ‘coronaspreekuur’ ingericht. Personen met klachten die zouden kunnen passen bij covid-19 en daarbij behoorlijk ziek zijn of in een risicogroep vallen, worden bij ons in de beschikbaar gekomen ruimte van de naastgelegen fysiotherapiepraktijk gezien en zo nodig doorverwezen. Daarnaast wordt er op dit moment zoveel mogelijk telefonisch of per mail gewerkt. Als patiënten toch naar de praktijk moeten komen, treffen zij de voordeur dicht en moeten zij zich eerst melden voor ze naar binnen kunnen. In de wachtkamer staan nu slechts enkele stoelen op ruim 1,5 meter van elkaar en de spreekuren zijn ruim gepland, zodat er zo min mogelijk mensen tegelijkertijd in de wachtkamer aanwezig zijn.

Wij huisartsen merken op dit moment dat patiënten contact met de huisarts onnodig vermijden. Ik wil graag benadrukken dat de mensen telefonisch of per mail contact met hun huisarts op moeten nemen als zij klachten hebben waarvoor zij anders ook de huisarts zouden bellen. Laat uw huisarts de ernst van de klacht beoordelen en beslissen of er actie moet worden ondernomen en of u eventueel langs moet komen. Uiteraard houden wij ons strikt aan de maatregelen om dit op een voor u en voor ons veilige manier te doen.”

Coronaproef
De coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor de tandartspraktijk R. Vazana op de hoek van de Henri Dunantsingel en de Albert Schweitzerlaan. Assistente Christina Duivestein, die tevens preventieassistente is, vertelt: ,,We hebben alle afspraken afgezegd en behandelen alleen spoedgevallen. Dat beleid wordt ook aangehouden voor weekenddiensten. Het punt is ook dat mensen terughoudend zijn met bellen over klachten. Vooral oudere mensen zijn heel voorzichtig. Mochten we toch in actie moeten komen, dan passen wij een heel strikt infectiepreventieprotocol toe. Zo laten we maar één persoon tegelijk in de wachtkamer toe. Gezicht en handen van de patiënt worden eerst ontsmet en de tandarts en haar assistente werken met mondmaskers, gezichtsbeschermers, handschoenen, hoofdbedekking etc.”

Ook voor de behandeling zelf worden de nodige maatregelen in acht genomen: ,,Wij gebruiken rubberdam om contact met speeksel en slijmvlies te vermijden. Boren doen we met de langzaam draaiende boren om het ontstaan van aerosol te voorkomen. Er wordt extra tijd genomen om na een behandeling alle oppervlakten extra te ontsmetten en de praktijk goed te ventileren. Eigenlijk zijn we voortdurend bezig om te zorgen dat onze praktijk zo veel mogelijk ‘coronaproef’ wordt. Dankzij ons protocol zijn wij, zodra de intelligente lockdown versoepelt, klaar om onze patiënten op verantwoord manier te behandelen”, aldus Christina.

Fysio op afstand
Ook bij Fysiotherapie Rootjes aan de Dorpsstraat, waar het normaal gesproken dagelijks een komen en gaan is van cliënten, kun je nu een kanon afschieten. Mede-eigenaar en sportfysiotherapeut Majelle Laman wordt daar natuurlijk ook niet echt vrolijk van: ,,Drie weken geleden mochten we alleen nog maar gezonde mensen behandelen, dus de kwetsbare niet. Twee weken geleden werden de regels weer aangescherpt en sindsdien is face to face werken uit den boze. Als er echt nog patiënten verplicht van de arts moeten worden gezien, dan moeten wij beschermende kleding, mondkapjes, handschoenen en een spatbril dragen. Op dit moment worden de cliënten behandeld op afstand via videobellen. Zo kunnen we de klachten in kaart brengen en ze advies geven. Het op afstand behandelen is voor ons een nieuwe manier van werken, maar de cliënten zijn erg tevreden. Verder zijn we een aantal nieuwe producten aan het ontwikkelen. Dat is al jaren onze wens, zodat we meteen aan de slag kunnen als de maatregelen worden versoepeld.”

Apotheek
Tot slot is er ook veel veranderd bij apotheek De Brink, zoals assistente Anouk van der Gracht laat weten: ,,Sinds de coronacrisis is het een stuk stiller aan de balie. Er worden nog steeds veel recepten aangevraagd, maar we bezorgen nu meer. We hebben een paar weken geleden plastic aangebracht vanaf het plafond tot de grond aan toe. Dat is aangevuld met plexiglas voor de loketten, zodat we de patiënten goed kunnen blijven zien.”

Op de foto boven:
Oefeningen via video bij Fysiotherapie Rootjes. (foto aangeleverd)

Foto hieronder:
Malou de Kock wordt geholpen door assistente Anouk van der Gracht. (Foto: Hans Boot)