Herdenking bij oorlogsmonument

Vrijdag vond een herdenking plaats van het neerstorten van een Amerikaanse B17 in een weiland in Uitgeest, dichtbij de grens met Heemskerk. De bommenwerper verongelukte op 10 februari 1944, na in de lucht te zijn bestookt door Duitse jachtvliegtuigen. De herdenking werd gehouden op initiatief van de gemeente Uitgeest, waarbij de organisatie ter hand werd genomen door het Uitgeester Comité 4 mei en de gemeente Uitgeest, in samenwerking met de Aircraft Recovery Group ’40-’45 (ARG).

De Boeing B17-G die door zijn bemanning ‘Hells Belles’ was gedoopt, nam op 10 februari 1944 deel aan een missie met meer dan 1000 toestellen. Opgestegen vanuit Norfolk zette de bommenwerper koers naar Braunschweig om industriële doelen te bombarderen. De ‘Hells Belles’ werd op de terugweg boven Nederland door Duitse jagers ontdekt en verschillende keren onder vuur genomen. Als gevolg daarvan brak de rechtervleugel af en werden verschillende bemanningsleden uit het toestel geslingerd. De B17 stortte neer in een weiland langs de Communicatieweg, aan de Uitgeester kant van de gemeentegrens Uitgeest-Heemskerk. Vier leden van de bemanning vonden de dood; de zes overlevenden werden afgevoerd naar Fort Veldhuis. Een van de overlevenden, copiloot Samuel Gundy, bezocht op uitnodiging van de Aircraft Recovery Group en de gemeente eind jaren tachtig de gemeente Uitgeest en de plaats van de crash.

Precies zestien jaar geleden werd het gedenkteken aan de Communicatieweg opgericht op initiatief van de Aircraft Recovery Group ’40-’45, die in Fort Veldhuis een oorlogsmuseum beheert. Bij de onthulling waren familieleden van omgekomen bemanningsleden aanwezig. Het is dit jaar – 73 jaar na dato – voor het eerst dat op de dag en het tijdstip van de crash een herdenking plaatsvindt van de tragische gebeurtenis op 10 februari 1944.

(foto: Ger Bus)