Henk Beentjes nieuwe voorzitter Zonnebloem Uitgeest

Twaalf jaar geleden werd Thijs Fonville gebeld met de vraag of hij als vrijwilliger bij Nationale Vereniging de Zonnebloem afdeling Uitgeest wilde komen. De Zonnebloem leek hem in de genen te zitten want zijn moeder en zus belegden vroeger al vergaderingen hiervoor bij hen thuis.

Thijs: “In het begin dacht ik oh jee hoe werkt dit en kon er geen touw aan vastknopen maar daar rol je vrij snel in. Ik moet zeggen dat je van dit werk energie krijgt. Het is mooi om te zien hoe tijdens vergaderingen dingen besproken en geregeld worden. Uitgeest is een kleine gemeenschap en dat werkt anders, wellicht sneller dan in bijvoorbeeld een stad. “

Na twaalf jaar wordt het tijd om het stokje over te dragen aan een nieuwe voorzitter. Dat is zo geregeld in de statuten en Thijs heeft daar vrede mee: “Je moet oppassen dat de gedrevenheid niet wegzakt, dat het een automatisme wordt of dat je vastroest. Andere mensen hebben vaak weer nieuwe, frisse ideeën of inzichten.” Lang hoefde Thijs niet te zoeken naar een opvolger, hij kende Henk Beentjes al heel lang en wist dat hij een prima kandidaat zou zijn: “Henk heeft zóveel ervaring, is een sociaal mens dus ik heb hem gevraagd.”

Henk Beentjes bezocht een ledenvergadering en meldde na te willen denken over het verzoek. Henk: “Het is fijn te ervaren dat ik op voorhand veel vertrouwen krijg, dat is leuk binnenkomen maar dat geeft geen garantie.” Henk werkte bij de overheid als leidinggevende, was gemeentesecretaris en daarnaast altijd actief in vrijwilligerswerk voor onder andere VVV en Rode Kruis. Henk: “Met mijn vrouw Tineke zat ik in de sociaal maatschappelijke hoek, dat kregen wij van huis uit met de paplepel ingegoten. Ik vind het een genot om in mijn vrije tijd iets voor een ander te doen en neem mijn eigen bagage mee. Ik ben nu vijf jaar gepensioneerd en geniet van de contacten die je door vrijwilligerswerk legt. Het viel mij overigens onmiddellijk op dat zoveel mensen betrokken zijn in dit dorp. Men heeft oog voor elkaar.”

Eigenlijk kent heel Uitgeest Henk Beentjes, zij het in de gedaante van kindervriend die in november vanuit Spanje aanmeert in de haven. Verder speelt hij graag gitaar, leest veel of maakt een stevige wandeling ter ontspanning. Terwijl Thijs op de achtergrond nog hand- en spandiensten zal verrichten, gaat Henk met enthousiasme aan zijn nieuwe functie bij de Zonnebloem beginnen. Henk: “Ik voel een groep om mij heen die klaar staat voor elkaar en dat is mooi om te zien. Als ik daar een heel klein steentje aan kan bijdragen dan ben ik een gelukkig mens.” (Monique Teeling)