Help ’t Dierenduintje aan een nieuw rieten dak

Castricum – Beheerders Fred en Willa Bakker van ’t Dierenduintje zijn via Doneeractie.nl een inzamelingsactie gestart. Ze hebben 15.000 euro nodig om een nieuw rieten dak op de kinderboerderij te kunnen bekostigen. Amper twee dagen na de start van de inzameling stond de teller al op ruim 1.800 euro, dus het begin is er. Intussen zijn Fred en Willa ook nog altijd naarstig op zoek naar vrijwilligers die het team een handje willen komen helpen.

Twintig jaar geleden werd het rieten dak op de kinderboerderij geplaatst en nu is het hoog tijd voor vervanging. Fred licht toe: ,,Er zitten altijd vogels op, daardoor slijt het sneller. Ik heb tien jaar geleden al gaas laten spannen voor meer bescherming, maar het riet is nu zo dun geworden dat er lekkage is ontstaan. Ook is er sprake van warmteverlies, doordat het dak zo dun geworden is. Met een nieuwe laag riet kan het dak weer twintig jaar mee.’’

In het gebouw is onder meer de kantine gehuisvest. Hier drinken de vrijwilligers in de pauze hun koffie, maar de ruimte heeft vooral veel weg van een museum. ,,Ik spaar oud gereedschap van het boerderijleven.’’ Fred toont onder meer een stoeltje met een veer eronder, dat boeren destijds gebruikten als ze de koeien gingen melken. Ook een benzinebrander, een snijbonenmolen en een kersenontpitter zijn er te vinden.

Nieuwe vrijwilligers welkom

Op een drukke dag lopen soms wel vijftig bezoekers tegelijk op het vijfduizend vierkante meter grote terrein van ’t Dierenduintje rond. Kinderen kunnen er knuffelen met de rondlopende geiten of met hond Polly, die ook graag met de bezoekers wil spelen. Voor de kleintjes staan er driewielers en loopfietsjes klaar. Elders op het terrein bevinden zich onder meer een konijnenburcht, een eendenvijver, vlindertuin en een gedeelte met hoogstamfruitbomen.

Ook is er een heuse paddenpoel, maar die behoeft nog wat onderhoud. Mede daarom deden Fred en Willa onlangs een oproep voor nieuwe vrijwilligers. Ze zijn tevens op zoek naar iemand die het beheer af en toe een paar dagen wil overnemen, zodat ze er zelf een paar dagen tussenuit kunnen. Belangstellenden kunnen zich melden tijdens openingstijden (dagelijks tussen 11.00 en 15.00 uur), een mailtje naar donna1@hetnet.nl sturen of even bellen (06 20745693).

Een financiële bijdrage leveren voor het nieuwe rieten dak? Klik hier om direct naar de doneeractie te gaan.

Op de foto:
Het rieten dak van kinderboerderij ’t Dierenduintje is aan vervanging toe. Links op de foto varken Pinky en minivarken Lenny. (Foto: Bos Media Services)