HelioHeroes hebben een berg te overwinnen

Dat je als mens met een beperking ook pittig kunt sporten bewijzen de HelioHeroes elk jaar. Op 22 juni staat dit jaar weer een nieuw team aan de start bij de Handbike Battle, een loodzware wedstrijd voor rolstoelgebruikers in de Oostenrijkse Alpen. Een van hen is John van der Zeeuw (60) uit Uitgeest. Hij is, met zijn team, nog op zoek naar sponsors.

John kreeg in 2013 een zogenaamde broekoperatie, waarbij aderen in de benen, bekken en buik die vernauwd of verstopt zijn, worden hersteld. Helaas traden na de operatie complicaties op. Vanwege zijn slechte situatie is toen besloten zijn rechterbeen te amputeren. John heeft ook een incomplete dwarsleasie en kan alleen kleine stukjes lopen met een rollator. Hij gebruikt zijn rolstoel veel en is gek op zijn rolstoelfiets. Vanwege zijn beperking kon John zijn werk bij drukkerij Dobber in Uitgeest niet meer uitoefenen. Hij is echter geen type om bij de pakken neer te zitten en volgde op verzoek verschillende trajecten via UWV en Heliomare, op zoek naar (vrijwilligers)werk. Nu doet John vrijwilligerswerk als taalcoach bij statushouders en bij Taxus voor Hoop waar hij veel werk verricht rond het project taxus inzamelen om medicijnen van te maken.

John zocht daarnaast een sportieve uitdaging en vond die bij HelioHeroes en de Handbike Battle. Samen met nog vijf oud-revalidanten en een leerling van Heliomare is hij nu aan het trainen voor de 20 kilometer lange tocht in de Oostenrijkse Alpen, met daarin een klim van maar liefst 863 meter. Een fikse uitdaging dus voor John, die de oudste van het team is. De andere helden zijn Anita Boerkoel (32) uit Schermerhorn, Sander Smit (16) uit Heemskerk, Wim Verheul (47) uit Breezand, Mischa Rossen (45) uit Amsterdam en Sjeng de Jongh (52) uit Alkmaar.

Zo’n 20 stafmedewerkers van Heliomare en een aantal vrijwilligers zetten zich in voor HelioHeroes. Sinds oktober wordt al flink getraind. Naast de sportieve uitdaging hebben de HelioHeroes het ook druk met het vinden van sponsoring voor de deelname aan de Handbike Battle. Wilt u John of het team steunen, neem dan contact op via helioheroes@heliomare.nl.