Heerlijk Kunstroute-weekend

Kunstliefhebber of niet, iedereen kon zich afgelopen weekend in Uitgeest vergapen aan uiteenlopende kunst. Van schilderij tot keramiek van beelden in brons tot verschillende andere steensoorten. Op veertien punten kon men naar binnenwandelen om alles op zich in te laten werken of een praatje te maken met aanwezige kunstenaars. Op de Meldijk hing een enthousiaste verstekeling de kunstvlag uit. Hoewel niet opgenomen in de route zette Allard Kaai gastvrij zijn deuren open. Hij deed de Kunstacademie, tekent en oefent nu met oostindische inkt omdat hij dan vrijer werkt en schildert vervolgens in olieverf kleurrijk verder. Met een bootje vaart hij het meer op en creëert zo zijn atelier op het water. De stilte bevalt hem en de enige die hij tegenkomt is Van de Kommer die naar paling vist. Inmiddels exposeert hij in museum Kranenburgh in Bergen.
In het Regthuys hingen werken van Drenth Wout Wachtmeester. Vanaf jonge leeftijd tekent en schildert hij en leerde zichzelf verschillende technieken aan. Zijn prachtige portretten waarbij het contrast tussen licht en donker een belangrijke rol speelt, vielen bij bezoekers zeer in de smaak. De laatste tijd schildert hij meer landschappen die zo gedetailleerd zijn dat het bij inzoomen intens blijft. In het jeugdhuis van de N-H kerk kon men de citroenen zo van het doek van Tejo Hendriks pakken en kreeg je medelijden met de verschrompelde appeltjes. Ook zijn portretten lieten veel mensen stil staan en een stap naar voren zetten. De beelden van Marja Vessies toverden een glimlach op het gezicht.

In de Verfschuur aan de Middelweg exposeerde Wil Post met aquarellen waarbij je een geschilderd hek zo open zou kunnen doen, ook Joke Leis verraste met sprekende afbeeldingen van dieren. Keramiste Carla Ladenius uit Castricum toonde haar prachtige, handmatig opgebouwde vaasvormen. (Monique Teeling)