Haka Rugby Kamp in Castricum

Het Haka Rugby Kamp dat door professionele rugbyspelers uit Nieuw Zeeland, de HakaRugbyGlobal-organisatie, in meer dan 22 landen wordt georganiseerd, komt nu ook naar Nederland. De Castricumse Rugby Club stelt haar locatie beschikbaar voor dit driedaagse kamp dat op 28, 29 en 30 augustus plaatsvindt op sportpark Wouterland. Het kamp is bedoeld voor jongens en meisjes van zes tot en met achttien jaar.

De deelnemers leren de tradities en cultuur die bij de wereldberoemde Haka hoort, terwijl ze gecoacht worden door professionele rugbyspelers en voormalige sterren van de machtige New Zealand All Blacks. Alle coaches hebben gespeeld op het hoogste rugbyniveau over de hele wereld. Het kamp start met een Powhiri, traditionele Maori welkomstceremonie, waarbij zowel de ouders als de kinderen verwelkomd worden. Gedurende het kamp leren de kinderen de Haka, Waiata, Karakia (liederen) en Maori protocollen. Op de laatste dag nemen ze deel aan een toernooi en zullen ze een Powhiri voor hun ouders en familie opvoeren voordat ze gaan genieten van Kai (diner).

,,Onze ervaring met eerdere kampen laat zien dat ouders zeer verrast zijn door de reactie van hun kinderen. Ze leren discipline en respect zoals nooit tevoren en zien dat hun kinderen in korte tijd gegroeid zijn”, legt Troy Nathan uit, medeoprichter en professioneel Rugby Speler bij Haka Rugby Global. ,,Kinderen met gedragsproblemen hebben de neiging zich beter gemanierd te gedragen en hun ouders waarderen de positieve invloed die het uitvoeren van de Haka en Waiata in een teamgeoriënteerde omgeving op hun kinderen hebben. Onze visie is om rugby en de Maori-cultuur te gebruiken om toekomstige wereldleiders te ontwikkelen, we willen niet alleen rugbyspelers ontwikkelen, we willen ze helpen groeien in jonge mensen.”

Voor registratie en informatie over het kamp ga naar www.hakarugbyglobal.com/holland.