Grote brand in duingebied Heemskerk

Tientallen brandweerwagens werden maandag om 11.30 uur opgeroepen voor een felle brand in de buurt van Gasterij Kruisberg in Heemskerk. Naar schatting is een zo’n vierkante kilometer natuur in vlammen opgegaan.

Toen de eerste brandweervoertuigen het duingebied in reden konden ze al snel zien dat het een serieuze brand was vanwege de grote rookontwikkeling. ,,Vanwege de droogte hebben we groots ingezet”, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Kennemerland. In eerste instantie werden er 23 voertuigen opgeroepen, vanwege de enorme droogte werd er al snel opgeschaald. Hierdoor werden er nog eens 15 voertuigen op afgestuurd. Het Heemskerkse brandweerkorps kreeg niet alleen hulp uit omliggende dorpen, ook vanuit Utrecht werden verschillende bluswagens richting Heemskerk gestuurd. De politiehelikopter bracht alles goed in kaart vanuit de lucht om de brandweer goed in te kunnen zetten op de grond. Later op de middag kwamen er nog twee Chinooks van de luchtmacht om te helpen met het nablussen van de brand.

Alle omliggende wegen, waaronder de Rijksstraatweg, waren afgesloten. De veiligheidsregio riep mensen via Twitter op weg te blijven uit het gebied. Er was tijdens de inzet ook een NL-alert uitgegeven met het verzoek om niet meer naar het duingebied te komen om de hulpdiensten zo goed mogelijk hun werk te laten doen. Om 16.00 uur gaf de brandweer het sein brandmeester. Rond 19.00 uur keerden de laatste eenheden terug en werd het overgedragen aan de natuurbeheerder PWN. De brand heeft zo’n vierkante kilometer in de as gelegd over de oorzaak is nog niets bekend, dit wordt nog onderzocht. (Foto’s: Hans Peter Olivier)