Gré Borst vijftig jaar in het boekenvak

Castricum – In het weekeinde van 5 september is Gré Borst, medewerkster van kantoorboekhandel Laan, precies vijftig jaar werkzaam in het boekenvak en dat wordt gevierd. De geboren Bakkumse heeft altijd in Castricum gewerkt, heeft twee kinderen en woont nu in Castricum. Op tweede kerstdag wordt ze 67 jaar.

In september 1970 kwam Gré in dienst bij juffrouw Smit in het pand aan de Burgemeester Mooijstraat 13, waarin nu A&P kappers gevestigd is. Juffrouw Smit was een struise dame, ze had een hond en een grote poes. Zij is nooit getrouwd geweest, waardoor iedereen haar op de een of andere manier juffrouw bleef noemen. Gré deed er allerlei taken. De familie Laan landde 1976 in Castricum en kon de winkel overnemen zodat juffrouw Smit, van een welverdiend pensioen kon gaan genieten. De winkel werd te klein bevonden en met de spullen nog op de planken verhuisde Boekhandel Laan (voorheen Smit) schuin naar de overkant in de straat, op nummer 16, waar nu Sport 2000 gevestigd is. De pui werd spectaculair veranderd en Gré kreeg al snel meer inkoopbevoegdheden. Ze hield zich onder meer bezig met de inkoop van studieboeken, hetgeen altijd veel drukte gaf in de zomervakantie.

Zien = kopen

Vier jaar later kwam het pand op nummer 19 vrij, waar makelaardij Kloes gevestigd was. Toen ging alles, in dozen dit keer, schuin weer naar de oneven kant. Op dat moment betrof het alleen de winkelvloer op de begane grond. Een gang over de hele lengte van de winkel vormde het magazijn waar alles werd uitgepakt en de voorraad opgeslagen. De kinderen van Sybrand en Mariet Laan-Dekker werkten ondertussen ook mee. De moeder van de vier had ook meer tijd en versterkte het in- en verkoopteam.

Toen al had de heer Laan sr. het presentatietalent van Gré door, waardoor ze vaak te vinden was in de etalages en op en rond gondola’s. ‘Zien = kopen’, luidde haar devies en dat is zo gebleven. Gré vertoonde gedurende al haar werkzame jaren een tomeloze inzet en gaf blijk van een grote kennis van zaken. Een halve titel of beschrijving van de inhoud en Gré wist vaak welk boek er bedoeld werd.

In 1999 nam Hans Laan de zaak over van zijn vader. Zijn vrouw Rachel de Wit kwam er snel bij. In 2009 werd de benedenverdieping erbij betrokken. Daardoor ontstond boven meer ruimte voor de lectuur, beneden werd gevuld met kantoorartikelen en het Postkantoor. Gré klom op tot assistent bedrijfsleidster en werd hoofd inkoop boeken (literair, spanning en poëzie). Doordat de datum van de pensioengerechtigde leeftijd van Gré vier maanden naar voren werd gehaald, zou Gré op een half jaar na haar 50-jarig jubileum in het boekenvak niet kunnen vieren. In gesprek met Gré heeft Laan daardoor besloten met elkaar door te gaan tot begin september. Daardoor kan ze precies haar 50-jarig jubileum volmaken en daarna welverdiend van haar pensioen gaan genieten.

5 september

Alle klanten die haar willen feliciteren, zijn welkom op de laatste werkdag van Gré: zaterdag 5 september. Vanwege corona zal Gré achterin de winkel te vinden zijn, zodat men zich ruim kan opstellen. Er is een extra mogelijkheid gemaakt om via de achterdeur naar buiten te gaan en zo via de steeg weer in de Burgemeester Mooijstraat uit te komen. Zo loopt niemand elkaar in de weg en blijft de afstand gewaarborgd. Voor ieder die een cadeautip wil: Gré spaart voor een elektrische fiets, om er na haar werkzame leven lekker op uit te kunnen trekken. (Foto: aangeleverd)