Gratis spel voor mantelzorgers

Castricum – Zorgt u langdurig, onbetaald en soms intensief voor een naaste met een chronische ziekte of beperking? Dan bent u mantelzorger. Deze zorg lijkt vaak vanzelfsprekend, maar het gaat verder dan de gebruikelijke hulp die we elkaar geven. U doet het uit liefde en het is geen betaalde baan of vrijwilligerswerk. De mantelzorg die u geeft kan leiden tot overbelasting. U kunt uw persoonlijke leven, werk, en de zorg simpelweg niet meer combineren. Dit levert vaak stress en zorgen met zich mee. Wilt u daar een keer over praten met iemand die u begrijpt en u ondersteunt, zodat u de zorg voor u naaste kan blijven volhouden? Dan kunt u gratis gebruik maken van de mantelzorgconsulent van MaatjeZ. Zij helpt u om weer een goede balans te vinden en u te adviseren bij wie u de juiste hulp kunt krijgen. Ook voor een luisterend oor kunt u terecht.

Mantelzorgspreekuur

De mantelzorgconsulent maakt deel uit van het Sociaal Team in de gemeente. Een oplossing voor uw vraag kan heel verschillend zijn. U kunt denken aan huishoudelijke hulp of persoonlijke verzorging of de regiotaxi. En ook respijtzorg als bijvoorbeeld logeren of dagbesteding. Of misschien heeft u behoefte aan een maatje? Ook in deze coronatijd komt de mantelzorgconsulente bij u op bezoek zolang dat mogelijk is en zij zich aan de RIVM-richtlijnen kan houden. Natuurlijk is een telefonische afspraak ook mogelijk. MaatjeZ heeft elke dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur een telefonisch mantelzorgspreekuur.

Training

Er is ook een hele mooie online training ‘Zorg de Baas’, waar u als mantelzorger gratis aan deel kunt nemen, eventueel met ondersteuning van uw mantelzorgconsulent. Ook is er een spel ontwikkeld speciaal voor mantelzorgers: ‘bordje vol’. Dat spel geeft inzicht in uw persoonlijke situatie. Welzijn Castricum heeft vijftig spellen die gratis af te halen zijn. U kunt het spel alleen spelen, maar het is ook mogelijk om dit samen met iemand van Welzijn Castricum of MaatjeZ te doen. U kunt bellen (0251 656562) of langs gaan (Geesterduinweg 5 te Castricum) om het af te halen.

Wilt u een gesprek met de mantelzorgconsulente? Dan kun u gratis en vrijblijvend contact opnemen met Ingrid Zoer van MaatjeZ/Sociaal Team Castricum. Haar e-mailadres is i.zoer@maatjez.nl of u kunt haar bellen via nummer 06 39331563. Contact opnemen met het Sociaal Team kan via telefoonnummer 140251 of door een e-mail naar sociaalteamcastricum@debuch.nl te sturen. Op www.maatjez.nl is uitgebreide informatie over mantelzorgondersteuning te vinden. (Foto: aangeleverd)