Gouden Kalf steun in de rug voor Merijn en Tobias

Een Uitgeester die een Gouden Kalf wint. Ruim een maand geleden brachten we dit grote nieuws en Merijn Scholte Albers en zijn compagnon Tobias Smeets vertellen deze week over de weg die zij bewandelden naar deze prestigieuze prijs.

Merijn Scholte Albers groeide op in Uitgeest en was al van jongs af aan bezig met filmpjes maken. Er volgde een logische keuze voor de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht waar hij acht jaar geleden Tobias Smeets leerde kennen. Omdat beider achternaam met een S begint werden zij regelmatig voor projecten bij elkaar ingedeeld. Zo ontdekten zij dat ze vaak naar dezelfde details keken en even zo vaak op dezelfde lijn zaten. Via NTR Kort, de manier om jongeren en gevestigde filmmakers een kans te geven een korte film te ontwikkelen, stuurden zij hun film ‘Gratis’ in. Het idee voor de film was er al langer en was oorspronkelijk een idee voor een aflevering van een serie. ‘Gratis’ gaat over het echtpaar Ruud en Els dat al jaren vastgeroest zit in bepaalde patronen. Ruud wint gratis boodschappen doen en gratis is iets waar de tamelijk chagrijnige Els gek op is. De acteurs Nico de Vries en Loes Schnepper spelen op meesterlijke wijze dit bijzondere echtpaar en hoewel er een script was, kregen zij van Merijn en Tobias de ruimte om al spelend kleine grapjes uit te proberen.

Merijn en Tobias: “We zijn er circa drie maanden fulltime mee bezig geweest en hebben 2,5 draaidagen gehad.” Dan lachend: “Daarna was ons budget er doorheen. De scene in de supermarkt moest ook nog eens ’s nachts opgenomen worden want filmen kon niet met winkelende klanten.” ‘Gratis’ werd met nog twee andere films genomineerd als beste Korte Film op het Nederlands Film Festival. Merijn: “Het was jammer dat ik niet aanwezig kon zijn op de uitreiking dus ik heb van die spanning weinig meegekregen.  Ik zat op de snelweg toen ik het smsje kreeg dat wij hadden gewonnen en dacht oh leuk.”

Tobias: “Ik voelde de spanning duidelijk wel. Je zit daar te wachten en iedereen heeft een papiertje in zijn zak voor het geval je moet speechen en ik mocht naar voren.”

De jury was onder de indruk van de perfecte en consistente timing en de manier waarop de machtsverhoudingen tussen de personages deze uiterst komische film onverwacht ontroerend maakt.

Het meeste deden Merijn en Tobias zelf, schrijven, filmen en gedeeltelijk monteren. De film duurt 10 minuten maar het hele proces duurt vele malen langer. Op de vraag of deze prestigieuze prijs deuren opent, antwoorden Merijn en Tobias bescheiden: “Het helpt mee dat mensen iets meer in je geloven, maar toch is het moeilijk te zeggen. Wij mogen niet klagen, het staat leuk op ons CV maar je moet nog altijd wel een goed idee hebben. Een film maken kost zó veel tijd, daar moet je lang aan willen werken.” Dan verrassend: “Wij hebben wel weer een idee maar dat is Top Secret! We broeden heel lang tot we er een jaar aan kunnen werken en momenteel zijn wij weer aan het schrijven.”

Het Gouden Kalf van circa 5 kilo staat op een mooi plankje te shinen en het is zeker niet ondenkbaar dat het in de toekomst dringen wordt op dat zelfde plankje.

‘Gratis’ is in 2017 op televisie te zien bij NTR Kort en later bij uitzending gemist. Daarna online te bekijken. Zie ook: www.merijnentobiasmakendingen.nl. (Monique Teeling)