Gerbrand Bakker bij Laan

Castricum – Tijdens de Boekenweek, die duurt van 9 t/m 18 april, komt Gerbrand Bakker op vrijdag 15 april naar Boekhandel Laan en vertelt om 20.00 uur over zijn nieuwste roman, ‘De Kapperszoon’.

Gerbrand Bakker (Wieringerwaard, 1962) is auteur, columnist en hovenier. Zijn debuutroman ‘Boven is het stil’ (2006) werd bekroond met onder meer de toonaangevende International impac Dublin Literary Award, is voor toneel bewerkt en verfilmd en werd in meer dan dertig landen verkocht. Ook zijn romans ‘Perenbomen bloeien wit’ (2007) en ‘Juni’ (2009) zijn op het toneel gebracht. In de reeks ‘Privédomein’ publiceerde hij zijn dagboeken Jasper en zijn knecht en Knecht, alleen. Zijn andere non-fictiewerken zijn ‘Rotgrond bestaat niet’ en ‘De 3 bestaat niet’. Zijn roman ‘De omweg (2010)’ stond op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs, werd bekroond met de Independent Foreign Fiction Prize, een voorloper van de International Booker Prize, en wordt nu verfilmd. Al zijn romans zijn wereldwijd vertaald.

Over ‘De kapperszoon’

Simon heeft zijn vader Cornelis nooit gekend. Toen diens vrouw hem vertelde dat ze zwanger was, pakte Cornelis zijn biezen en een dag later was hij dood. Of nou ja, iedereen gaat ervan uit dat hij dood is; hij stond tenslotte op de passagierslijst van het KLM-vliegtuig dat in 1977 crashte op Tenerife. Simon is net als zijn vader en grootvader kapper, maar erg gepassioneerd over dat knippen en scheren is hij niet. Bij hem is het bordje ferme vaker naar buiten gedraaid dan het bordje ouvert, want elke klant is een mens en mensen zuigen energie. Maar er is een klant met wie hij buiten de zaak contact heeft: de schrijver. De schrijver zoekt naar een onderwerp voor zijn volgende boek en wordt gegrepen door het verhaal van Simons vader. Aangespoord door de schrijver gaat Simon te rade bij zijn moeder en grootvader, die niet van plan zijn veel los te laten. Het is een verhaal in een verhaal waar onze schrijver een roman over een kapper wil maken, maar dit mondt uit in een puzzel. Deze schrijver heeft weer plezier in het schrijven en heeft een scherpe pen. De toegang tot de lezing is gratis. (Foto: aangeleverd)