‘Gemeente wordt poot uitgedraaid met koop terrein AVC’

De gemeente gaat Parnassia een half miljoen euro betalen voor het terrein van Atletiek Vereniging Castricum (AVC). Volgens Machiel Postma van GroenLinks wordt de gemeente nu ‘een poot uitgedraaid’. ,,Precies 25 jaar geleden werd het terrein voor een gulden overgedragen.”

De oorspronkelijke vraagprijs van € 715.000 werd eerder verlaagd naar €535.000. ,,Borstklopperij”, vindt Postma. ,,De grond die door de overheid voor een gulden is verkocht wordt nu teruggekocht voor een half miljoen. Onbegrijpelijk.”

GroenLinks vindt dat Parnassia ‘onbehoorlijk’ omgaat met de opdracht die zij hebben gekregen bij overname van de grond. ,,Het kan niet zo zijn dat een bedrijf met een half miljard omzet, de financiële problemen afwentelt op onze gemeente en indirect op de gebruikers van het sportcomplex. Dat is waanzin.” GroenLinks wil dat Parnassia het sportcomplex aan de gemeente verkoopt voor ‘het geïndexeerde bedrag van 8,5 eurocent’.

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten dat de gemeente ‘kiest voor behoud en borging van een uniek sportpark waar zeer intensief gebruik van wordt gemaakt’. ,,Vanwege de afschrijvingstermijn moest er of gekozen worden voor nieuwe erfpacht of voor aankoop. Het aankopen van De Duinloper is veel goedkoper dan het aangaan van een nieuw erfpacht. De vereniging is sterk gegroeid, dus er is ruimte voor huurverhoging.” De gemeente denkt met de aankoop ‘een strategisch sterke grondpositie te verwerven voor de toekomst’. ,,Het is nu aan de raad om hier hun zienswijzen over kenbaar te maken.”