Gemaal 1879 opent deuren voor seizoen 2022

Akersloot – Vanaf zondag is Gemaal 1879 weer als vanouds geopend voor het publiek. De eerste nieuwe expositie op deze locatie is van Gemma Distelbrink. Twee jaar geleden stond al op de rol dat zij de expositie in april en mei voor haar rekening zou nemen, maar nu is het dan eindelijk zover.

Gemma exposeert een aantal vogelportretten en objecten als elfenbankjes. Buiten in het water staat een bollenprik; de bollen geven de hoogte van het water aan. Die hoogte verandert door de werking van het gemaal. Veel werk van Gemma, geïnspireerd door de natuur, geeft ze ook terug aan de natuur, door het langdurig in het bos of in de zee te laten liggen of staan. Niet alleen de flora, maar ook de fauna heeft haar belangstelling. Vogelportretten (foto) die soms brutaal, dan weer sluw of grappig de wereld in kijken. Door de liefde voor de snavels en de fascinatie voor dode dieren samen te brengen ontstaat nieuw werk. Gemma maakt haar kunstwerken uit klei. De natuurlijke uitstraling bereikt ze door ze in de zaagselton te smoren. Vuur en rook doen hun werk.

Opening

Op zondag 3 april wordt de tentoonstelling geopend door Klazien Hartog, hoogheemraad erfgoed en integraal waterbeheer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zij doet dit mede vanwege het feit dat het gemaal er een functie bij heeft gekregen, namelijk om bij te springen als overvloedige regenval door klimaatverandering moet worden weggepompt. Erfgoed en waterbeheer gaan hier hand in hand. Het gemaal ligt aan de Fielkerweg 4 en is elke zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur te bezoeken. Deze expositie loopt van 3 april t/m 29 mei.

Wandeling Oer-IJ

Naast de expositie wordt er permanent uitleg gegeven over het Oer-IJ. De stichting Oer-IJ organiseert op 3 april om 13.00 uur tevens een wandeling met een gids in de directe omgeving. Kijk op www.gemaal1879.nl of www.oerij.eu voor meer informatie. (Foto: aangeleverd)