Geen pensioen voor Dutch Junior Open

Foto boven:
Toernooidirecteur Ronald van der Horst met het bord van het Dutch Junior Open. Aan het hek hangt een foto van W.E. van Keeken, de oprichter van het toernooi. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Al 65 jaar kan men op de banen van TC Bakkum genieten van met name jeugdtennis op hoog niveau. Wat ooit begon als het W.E. van Keekentoernooi groeide uit tot het Dutch Junior Open, het enige categorie II toernooi dat in Nederland wordt gehouden. Dit betekent dat het behoort tot de top 25 van de jeugdtoernooien over de hele wereld. Ook dit jaar staat alles weer in de startblokken.

Door Hans Boot

Na een afwezigheid van twee jaar in verband met de coronamaatregelen, begint aanstaande zondag de 65e editie van het internationale jeugdevenement, dat ondanks de pensioengerechtigde leeftijd nog springlevend is. Toernooidirecteur Ronald van der Horst en zijn stafleden hebben er weer veel zin in en hopen ook dit jaar op veel toeschouwers.

In het verleden hebben meerdere huidige topspelers hun opwachting gemaakt op het park van TC Bakkum. Voorbeelden hiervan zijn Carlos Alcaraz, Marin Cilic en Holger Rune. Ook Nederlandse ex-profs als Richard Krajicek, Sjeng Schalken en Raemon Sluiter legden aan de Vinkebaan de basis voor een mooie carrière.

Een jeugdige Sjeng Schalken was in 1990 een van de winnaars. (Foto: Oud-Castricum)

Ronald van der Horst (1956) komt uit een echte tennisfamilie en heeft zijn sporen wel verdiend bij de gezellige club uit Bakkum: ,,Ik ben daar zestig jaar lid van en heb de nodige successen behaald. In mijn jeugd hoorde ik bij de top van Nederland tot en met 18 jaar. Zelf heb ik ook een aantal finales gespeeld tijdens het Van Keekentoernooi op het oude park aan Onderlangs.”

Wereldranglijst

Al vanaf zijn negentiende ging Ronald zich ook met trainingen en lessen bezig houden. ,,Dat deed ik in de wintermaanden en ’s zomers kregen wij weer training van Tine Zwaan, het TC Bakkumlid dat nationaal en internationaal doorbrak. Vanaf begin jaren ’90 heb ik een eigen tennisschool gehad in Heerhugowaard en later in Alkmaar”, aldus de toernooidirecteur.

Op de vraag waarom het jubilerende jeugdtoernooi zo populair is, antwoordt Ronald: ,,Dat komt omdat de KNLTB in 1981 het predicaat ‘Internationale Junior Kampioenschappen’ eraan verbonden heeft. Uniek in de hele wereld was daarbij het onderbrengen van spelers in gastgezinnen.”

Carlos Alcarez in actie in 2018. (Foto: aangeleverd)

Van der Horst is sinds 2018 toernooidirecteur van de Dutch Junior Open, waar het nodige bij komt kijken: ,,Ik leid een groep vrijwilligers die een belangrijke bijdrage leveren aan de organisatie. Het mooie is dat deze groep grotendeels uit jonge Bakkumleden bestaat. Daarnaast kunnen we jaarlijks bouwen op een vast bestand sponsors die dit evenement mogelijk maken en waar we erg blij mee zijn. Zij financieren mede het onderbrengen van spelers in hotels en gastgezinnen. De deelnemers schrijven zich in via de bonden die aangesloten zijn bij de International Tennis Federation en kiezen over het algemeen voor de toernooien, waarin ze punten kunnen halen voor de wereldranglijst. Dit jaar zijn er vijfendertig landen vertegenwoordigd.”

Programma

Ronald licht tot slot in grote lijnen het programma toe: ,,Op zondag 26 juni starten de kwalificaties, waaraan ook jonge Bakkumspelers gaan meedoen. Het hoofdtoernooi volgt vanaf dinsdag 28 juni en de finales worden op zondag 3 juli gespeeld. Op dezelfde dag wordt er een reünie gehouden voor oud-organisatoren. Voor toeschouwers ligt er een fraai en gratis programmablad klaar. Redenen genoeg dus om 26 juni tot en met 3 juli in de agenda’s te noteren om naar TC Bakkum te komen. Meer informatie is te vinden op www.dutchjunioropen.nl.”