Geen makkie voor grootmeester Van der Weide

Limmen – Op vrijdag 3 juni vond de seizoenafsluiting bij Schaakvereniging Vredeburg plaats. Zoals de traditie – die in het laatste decennium is ontstaan – voorschrijft, was een topschaker uitgenodigd voor een simultaansessie. Dit maal was het grootmeester Karel van der Weide die het tegen maar liefst vijfentwintig tegenstanders tegelijk opnam.

Van der Weide behaalde in 2003 de grootmeestertitel, maar hij heeft zich op het schrijven toegelegd en is de laatste jaren minder actief achter het bord. Niettemin wist de grootmeester een score te behalen van tachtig procent. Hij won achttien partijen, speelde tegen vier tegenstanders remise en verloor drie maal. Andersom geredeneerd: er waren toch zeven Vredeburg-spelers die niet door de grootmeester werden weggeschoven en derhalve een memorabel resultaat boekten.

Tegen Bert van Diermen speelde Van der Weide de dame een fractie te snel naar een verkeerd veld. Van Diermen sloeg de dame, waarna Van der Weide hoofdschuddend opgaf. Bert Hollander wist met een listige manoeuvre met een paard een vijandige toren op te sluiten en won ook onmiddellijk. De fraaiste overwinning was voor Samer Alrayes: via een briljant torenoffer wist hij winnend een pion naar de overzijde te loodsen. Bob Stolp scoorde een keurig half punt. Van der Weide accepteerde zijn remiseaanbod: in een gesloten stelling was er aan beide zijden onvoldoende aanvallend perspectief. Ook Ed Stolp was goed voor een half punt… zelfs een zogenaamde ‘plus-remise’. In het middenspel veroverde Stolp een kwaliteit, maar omdat de weg naar winst nog lang en lastig was, stelde Stolp zich tevreden met remise. Van der Weide gaf aan het aanbod niet te kunnen weigeren.

Barry Blekemolen verloor weliswaar twee lopers tegen een toren, maar verdedigde zich vervolgens dusdanig kundig dat Van der Weide – laat op de avond – instemde met een puntendeling. Wim van Dijk was ‘last man standing’. Hij bereikte een eindspel met dame en koning, tegen dame, loper en koning. Omdat voortdurend dameruil dreigde en met een koning en loper tegen een kale koning niet te winnen valt, was de remise onontkoombaar. Zo kwam er een einde aan een prachtige schaakavond en een mooi seizoen. De borden en stukken komen in september weer tevoorschijn!

Op de foto:
Samer Alrayes na zijn overwinning op grootmeester Karel van der Weide. (Foto: Marlies Sturk)