Geef Sint de ruimte, twee keer negenhonderd toeschouwers in de kerk

Ten onder gaan aan je eigen succes is geen onbekend verschijnsel. Dat ook Sinterklaas in Castricum datzelfde lot zou kunnen treffen, is echter moeilijk voorstelbaar. En toch is het zo. Vorig jaar was de toeloop in de Pancratiuskerk aan de Dorpsstraat namelijk zo groot, dat men letterlijk de kerk uitpuilde. In plaats van duizend aanwezigen, het maximale aantal waarop de kerk is berekend, waren het er 1500.

Peter Lambert en Froukje Bangma, respectievelijk lid en secretaris van stichting ‘Op de hoge daken’hadden dat nooit voorzien, toen zij en nog twee bestuursleden tien jaar terug de organisatie van de Castricumse sinterklaasintocht op zich namen. Froukje: ,,Het eerste jaar wilden we de optocht feestelijk afsluiten met een zangfestijn op de Brink. Dat viel door het slechte weer echter letterlijk in het water. Vandaar dat we aan het kerkbestuur van de Pancratius vroegen of we de intocht niet mochten afsluiten in de kerk. Dat zei gelijk ja en zo is de traditie begonnen. Dit jaar wordt het de tiende keer.”

De kerk bood ook veel meer mogelijkheden dan de Brink, al zat die het eerste jaar nog maar half vol. Peter: ,,Ik was al eens met m’n kleinzoon naar het sintfeest in Ahoy geweest. Dat kostte echter een berg geld en bij mezelf dacht ik toen al: wat ze daar in Rotterdam doen, kunnen wij hier in Castricum ook. De intocht is nu korter dan vroeger, maar de ontvangst in de kerk is steeds meer uitgebreid. Hoogtepunt is ongetwijfeld het binnenvaren van het schip met Sint en Piet en natuurlijk het handje geven van de kinderen aan de Sint. Maar ook de dansoptredens van de leerlingen van Club Mariz en de zang, waaraan de kinderen allemaal kunnen meedoen, dragen geweldig bij aan de sfeer. Alleen, het wordt te druk. Gevaarlijk druk, want de veiligheid komt in het gedrang.”

Om die problemen te voorkomen, vindt de bijeenkomst in de kerk dit keer in twee sessies plaats. De eerste volgt aansluitend op de optocht, maar heeft wel als consequentie dat er geen tijd is om Sinterklaas aan ’t eind een handje te kunnen geven of met ,,Omop de foto te gaan. De volgende sessie is namelijk een half uur later gepland. Froukje: Om ervoor te zorgen dat niet iedereen toch op de eerste sessie afkomt, wordt met toegangskaartjes van een euro gewerkt. Een alleszins acceptabel bedrag dat geheel ten goede komt aan het sinterklaasfeest. Zonder kaartje géén toegang, om alsnog een overvolle kerk te vermijden. Wie geen kaartjes voor de eerste sessie kan bemachtigen, heeft als toegift bij de tweede sessie dat de kinderen na afloop Sinterklaas dan wel de hand kunnen schudden en met hem op de foto kunnen.”

In totaal zijn twee maal 900 kaartjes beschikbaar. Op vrijdag 4 november en zaterdag 5 november vindt de voorverkoop plaats van 13.00 tot 15.00 uur in ’t centrum bij club Mariz aan de Dorpsstraat 72. Kijk voor meer informatie op www.sinterklaascastricum.nl. Op de foto een uitpuilende kerk is de reden dat er dit jaar twee voorstellingen zijn in de kerk.