Fred Beekers Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Fred Beekers (67) kreeg donderdag tijdens zijn afscheid van Resto VanHarte een wel zeer bijzondere onderscheiding. De oprichter, directeur en ambassadeur van deze stichting is bij Koninklijk Besluit van 15 januari benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving zijn onderscheiding in Amsterdam uit handen van burgemeester Toon Mans. Beekers was de eerste onbezoldigd medewerker van Artsen zonder Grenzen in Nederland. Hij zette na Frans voorbeeld het Emergency management in crisisgebieden van de organisatie op en was tussen 1984 en 1992 in diverse oorlogs- en rampgebieden actief.

Daarnaast was de geboren Eindhovenaar betrokken bij Save the Children in Afrika, waar hij mede een onderwijsprogramma voor kinderen op het platteland opzette, en werkzaam was als VN -rampen expert bij de Ethiopische overheid. In opdracht van People Act Together was Beekers actief voor projecten gericht op mensenrechten, onderwijs en gezondheid in Somalië en Ethiopië.   Daarnaast was hij binnen de politiek voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer werkzaam, onder andere als lid van de Commissie Ontwikkelingsbeleid. Beekers’ toewijding als oprichter, directeur en ambassadeur van de Stichting TerHarte stonden donderdagavond centraal. Tijdens zijn vrijwilligerswerk in Den Haag, voor de boodschappenbegeleidingsdienst, kwam hij in aanraking met de problematiek van eenzaamheid en sociale uitsluiting. Vanuit diepe maatschappelijke betrokkenheid richtte hij toen TerHarte op, in het bijzonder voor mensen die vanwege chronische ziekte, hoge leeftijd of problematische sociaaleconomische kenmerken wel wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Resto VanHarte beheert inmiddels meer dan vijftig buurtrestaurants die door enkele professionals maar vooral door vele vrijwillige krachten worden gerund. Sinds de oprichting zijn er meer dan een miljoen maaltijden geserveerd en evenzoveel ontmoetingen in wijken en buurten geweest. Beekers bouwde aan een stevig netwerk, van wijkagent tot imam, van ondernemer tot politicus. De VanHarte-eettafel verbindt nationaliteiten, leeftijden, culturen met elkaar.

Burgemeester Mans haalde in zijn toespraak woorden van oud-minister Pieter Winsemius aan over de decorandus: ,,Hij heeft hoop gebracht waar alles verloren leek en een vonkje warmte laten overspringen op mensen die zich alleen voelden. Hij was een bron van optimisme en je kon niet anders dan een beetje blij zijn als je Fred tegen kwam. Stilletjes, maar altijd bezig met zijn streven naar een betere wereld.”