Fransman en Italiaanse winnen TC Bakkum Dutch Junior Open

Foto boven:
Olivier Ghibaudo (rechts) won in de finale van Charlie Camus (links). (Foto: aangeleverd)

Bakkum – Zondag kwam de 65e editie van een succesvol TC Bakkum Dutch Junior Open ten einde. Tennistalent tot en met 18 jaar uit 39 verschillende landen deden mee. Het was een zonovergoten week, waar alleen op donderdagavond veel regen viel. Tot het einde van de week waren ook Nederlandse tennissers actief, waardoor het toernooi een extra leuk tintje kreeg.

De grote favoriet voor de titel was de Rus Yaroslav Demin, die op plek 21 van de wereld staat. Nog nooit stond zo’n hooggeplaatste speler op dit toernooi. De als eerste geplaatste Demin verloor echter al in de achtste finales van de Fransman Antoine Ghibaudo (16e geplaatst), die 4 matchpoints van de Rus wist weg te werken. Deze ontsnapping gaf hem zoveel vertrouwen, dat de 17-jarige Ghibaudo de finale haalde en daarin wist af te rekenen met de pas 15-jarige Australiër Charlie Camus. De sterke service en de constantheid van de Fransman bleken de doorslag te geven. Het werd 6-4 6-4.

Bij de meisjes lagen de als eerste en tweede geplaatste deelneemsters er ook al voor de kwarfinale uit. De Italiaanse Federica Urgesi was met haar 112e plek op de wereldranglijst (3e geplaatst) de hoogst gerangschikte speelster die nog in het toernooi zat. Deze status maakte ze waar door in de finale met 6-1 6-3 af te rekenen met de Duitse Josy Daems. De 16-jarige Duitse was niet opgewassen tegen de oerdegelijke Italiaanse.

Federica Urgesi (links) was een duidelijke maat te groot voor Josy Daems (rechts). (Foto: aangeleverd)

Nederlands succes

In de meisjesdubbel was er Nederlands succes. Helaas net geen toernooioverwinning, maar de Nederlandse meiden Sarah van Emst (17 jaar) en Britt du Pree (15 jaar) konden meer dan trots zijn met hun tweede plaats. In de finale kwamen zij net tekort tegen het eerste geplaatste koppel Melisa Ercan (Turkije) en Amelie Smejkalova (Tsjechië). In een spannende wedstrijd werd het 4-6, 6-4 en 10-5 (supertiebreak) voor de combinatie uit Turkije en Tsjechië. De Nederlandse meiden konden het momentum, dat ze hadden verloren in de tweede set, niet terugpakken in de supertiebreak.

De titel bij de jongensdubbel ging naar Emilien Demanet (België) en Anro Nel (Zuid-Afrika). Het als 6e geplaatste koppel won in de finale met 7-6 6-4 van de Zweed Max Dahlin en de Brit Freddy Blaydes. De Belg en de Zuid-Afrikaan waren achterin sterker dan hun tegenstanders en dit gaf uiteindelijk de doorslag.

De organisatie spreekt haar grote dank uit aan iedereen die het toernooi mogelijk heeft gemaakt. Alle vrijwilligers uit de organisatie, de sponsors, alle deelnemers en het vele aanwezige publiek dat gedurende de week kwam. Zonder hen was het toernooi nooit zo succesvol geweest. Tot volgend jaar bij de editie van 2023!