Forza! wil opiniepeiling over intocht Sint

‘Discussie Zwarte Piet speelt hier nagenoeg niet’

Castricum – Fractievoorzitter Ralph Castricum stelt vragen aan het college nadat duidelijk werd dat Zwarte Piet dit jaar niet meer welkom is op de scholen van stichting Tabijn. De frontman van Forza! pleit voor een flitspeiling onder inwoners.

Nadat bekend werd dat de Tabijnscholen geen Zwarte Pieten meer bij de intocht willen, gingen onderwijsorganisaties in o.a. Beverwijk en Heemskerk ook overstag. Zij kiezen nu voor roetveegpieten. Castricum wil weten waarom de raad niet is geïnformeerd ‘gezien het maatschappelijke belang en de discussie’. ,,Waarom is het college niet op de hoogte van dit gewijzigde standpunt?”

Castricum vraagt zich ook af of het college, net als Forza!, van mening is dat de Zwarte Pietendiscussie in Castricum ‘nagenoeg niet speelt’. Scholen bepalen zelf hoe zijn de Sinterklaasintocht organiseren, de gemeente kan hierin adviseren. Castricum is benieuwd naar het advies aan scholen en instanties als het over de intocht gaat. ,,Hoe denken Castricummers hierover volgens het college?” Hij pleit voor een opiniepeiling onder de inwoners van de gemeente.

Forza! wil afsluitend van het college weten of zij ook vindt dat de intocht een Nederlandse traditie is en dat ‘het kinderfeest zou zo moeten blijven in de hele gemeente Castricum.’ Het college heeft vier weken de tijd om met een reactie te komen. (Mardou van Kuilenburg)