Forza! wil duidelijkheid over ‘terugkeervakanties’ statushouders

Castricum – De gemeente moet vakantiebestemmingen van statushouders met een uitkering registreren om fraude te voorkomen. Dat vindt Forza! Castricum. De partij stelt schriftelijke vragen aan het college.

Forza! schrijft over gevluchte statushouders die wel terugkeren naar het land van herkomst om vakantie te vieren. ,,Een groot deel van de statushouders komt uit conflictgebieden als Afghanistan en Syrië of leven onderdrukt in landen als Eritrea”, aldus fractievoorzitter Ralph Castricum. ,,In theorie is het vanwege de aard van de dreiging onmogelijk om terug te keren naar het land van herkomst. De geloofwaardigheid van ons asielbeleid komt onder druk te staan als statushouders voor een vakantie wel teruggaan naar eigen land, terwijl ze hier een vluchtenlingenstatus hebben gekregen.”

De partij wil van het college weten op welke manier de gemeente let op dit soort ‘terugkeervakanties’ en is wil weten hoe het in Castricum is gesteld met de vakanties van asielzoekers. Het college heeft enkele weken de tijd om de vragen te beantwoorden. (Foto: Pixabay)