Food to Share: lekker eten voor een goed doel

Castricum – Met lekker eten vier goede doelen steunen – dat kan met het kookboek Food to Share (eten om te delen). Een boek met recepten uit de hele wereld, van Oma’s Cake tot Beef Wellington. Het is een initiatief van Rotaryclub Castricum-Kennemerland, Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest en enkele sponsoren.

Door Aart Tóth

Annette Prins, die garant stond voor de teksten en redactie, heeft zich met groot plezier laten inspireren door het sociale aspect. De kosten van dit rijk geïllustreerde boek werden gedragen door de Rotaryclub en een rij sponsoren. Toen de kosten waren gedekt, kon de opbrengst van de verkoop geheel bij de vier goede doelen terechtkomen. Bij die goede doelen zit onder andere ‘Buurtgezinnen Heemskerk’. Onder het motto ‘Gezinnen voor Gezinnen’ kan men aankloppen voor vrijwillige hulp bij het opvoeden van kinderen. Begeleiding gaat via bijvoorbeeld steungezinnen of wekelijkse speelafspraakjes.

Kanjerketting

De tweede instelling die steun krijgt via de opbrengst van het kookboek is ‘Kanjerketting’. Kinderen met de diagnose kanker krijgen van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) een Kanjerketting. Dat is een ketting van handgemaakte kralen, die staan voor een bepaalde behandeling of gebeurtenis. Zo rijgt elk kind een ketting die zijn of haar verhaal vertelt.

Voedselbank

Ook de ‘Voedselbank IJmond-Noord’ is één van de goede doelen. Deze kan niet bestaan zonder vrijwillige bijdragen om inwoners die het wat minder hebben, te voorzien van gratis levensmiddelen. Wekelijks verstrekt de Voedselbank aan zeker 110 gezinnen in Beverwijk, Castricum, Heemskerk en Uitgeest gezond voedsel. De Voedselbank draagt ook haar steentje bij in de strijd tegen voedselverspilling. Vrijwilligers zamelen bij retailers en grossiers goede levensmiddelen in. Streven daarbij is dat elk pakket drie maaltijden oplevert.

Kids in Concert

Het vierde doel is ‘Kids in Concert’. Ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen uit groep 6 en 7, aangevuld met leerlingen van de brugklassen van het Jac. P. Thijsse College, geven twee concerten in Sporthal De Bloemen op zaterdag 18 juni. Per voorstelling kunnen er 800 toeschouwers plaatsnemen. De opbrengst van de kaartverkoop komt terecht bij de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS). Cystic fibrosis, ook bekend als taaislijmziekte, is een erfelijke en ongeneselijke ziekte die het slijm in het lichaam taai en dik maakt. Je kunt er op www.kidsinconcert.nl meer over vinden.

De recepten zijn samengesteld door bekende of minder bekende inwoners van uit de regio. Je schaft het boek aan via Martijn Kooijman (06 51954545 / martijn@kooijman-ford.nl). Het boek is ook op te halen bij Fordgarage Martijn Kooijman aan de Oude Haarlemmerweg 77a in Castricum. Eet smakelijk!

Op de foto:
Martijn Kooijman van de Rotaryclub met het kookboek ‘Food to Share’. (Foto: Aart Tóth)