Fietspaden langs Soomerwegh duurzaam aangelegd

Castricum – De vernieuwde fietspaden langs de Soomerwegh , die op 4 juli officieel in gebruik werden genomen, leiden niet alleen tot betere verkeersveiligheid. De herinrichting scoort ook positief op het gebied van duurzaamheid en milieu. Dat komt door het gebruik van duurzame en gebruikte materialen en door het alternatief afvoeren van regenwater. Na afronding van de herinrichting zijn twee scenario’s geanalyseerd om te berekenen hoeveel CO2-uitstoot er is bespaard.

Daaruit bleek dat 134 ton CO2 is bespaard, een besparing van 31,9% ten opzichte van de traditionele aanpak. Dit staat gelijk aan 938 vluchten van Amsterdam naar Parijs. Daarnaast is, door ander materiaalgebruik, 1316 ton minder aan primaire grondstoffen gebruikt; een besparing van 37,6%. Dit is vergelijkbaar met het gewicht van 263 volwassen olifanten. De gebruikte betonplaten gaan bovendien langer mee dan asfalt en vergen minder onderhoud.

Op de foto:
Wethouder Valentijn Brouwer knipt het startlint door voor de openingsrit over de nieuwe fietspaden. (Foto: Gemeente Castricum)