Fietspad langs Zeeweg krijgt verlichting

Gemeente en strandondernemers slaan de handen ineen om een sinds 2012 gekoesterde wens uit te voeren: verlichting langs het fietspad van de Zeeweg. Het gaat om natuurvriendelijke verlichting tussen de rotonde met de Zeeweg en de kluft.

Het eerste stuk, tussen Zeeweg en Camping Bakkum heeft nu al verlichting. Gemeente en strandondernemers wilden die graag uitbreiden richting strand om zo de fietsende strandbezoekers ’s avonds meer veiligheid te bieden onderweg. Provincie en natuurbeheerder PWN kwamen echter op voor het belang van de natuur en het beleid om het in dit natuurgebied donker te laten blijven.

De samenwerking tussen PWN, provincie, gemeente en strandondernemers, verenigd in CaanZee, heeft uiteindelijk een compromis opgeleverd: de bestaande en de nieuw aan te leggen verlichting wordt natuurvriendelijk voor vogels en vleermuizen: amberkleurig en voorzien van bewegingsmelders. Zo gaat de verlichting aan op de beweging van de fiets: deze heeft telkens een verlicht stuk van enkele honderden meters voor zich. Het licht gaat weer uit als de fietser is gepasseerd. De laatste 600 meter van het fietspad, het stuk dat door het open duin gaat, blijft onverlicht.

Met de strandondernemers is overeengekomen dat zij meebetalen aan de verlichting. Bijkomend voordeel voor hen is dat ze met de werkzaamheden kunnen meeliften en zo goedkoper uit kunnen zijn bij de aanleg van een glasvezelkabel.