Extinction Rebellion kondigt reeks protesten aan tijdens luchtalarm

Castricum – Vanaf maandag 4 juli zal Extinction Rebellion (XR) Castricum iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur demonstreren. De groep kondigt een reeks protesten aan in Castricum tijdens het luchtalarm. De eerste van de reeks demonstraties vindt plaats op 4 juli om 12.00 uur bij winkelcentrum Geesterduin. XR eist van de gemeente Castricum dat men de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept. ,,Maandelijks gaat het luchtalarm af voor een mogelijk noodgeval. Het noodgeval is al hier, maar de gemeente Castricum weigert om zijn burgers daarvan op de hoogte te stellen’’, stelt Iet van Hoof namens de organisatie.

Om 12.00 uur elke eerste maandag van de maand wordt in heel Nederland het luchtalarm getest. Extinction Rebellion Castricum gaat dan voortaan korte acties houden en roept heel Castricum op zich hierbij aan te sluiten. Van Hoof: ,,Er zijn nog maar een paar jaar over als we de opwarming van de aarde beperkt willen houden tot anderhalve graad, de doelstelling van het Parijs-akkoord. Dat alleen al zou voldoende moeten zijn om te spreken van een crisis. Tegelijkertijd zijn de gevolgen van klimaatverandering nu al overal zichtbaar. Zo woedde in Madagaskar een hongersnood, veroorzaakt door klimaatverandering en richtte zware regenval in Valkenburg vorig jaar in twee dagen voor 400 miljoen euro schade aan.’’

Petities

Extinction Rebellion Castricum schreef brieven en hield twee petities, waarbij telkens honderden mensen de gemeenteraad opriepen om de klimaatcrisis te erkennen. ,,Politici hebben een leidende rol in de beeldvorming van burgers over het onderwerp klimaat, daarom is het belangrijk dat ze eerlijk zijn over dit onderwerp. Ze steunden ons burgerinitiatief niet, maar bij een verkiezingsdebat bleek dat ze wel degelijk vinden dat er een klimaatcrisis is. We voelen ons dus een beetje voor de gek gehouden door de deze raad’’, zegt iet van Hoof. De  acties tijdens het luchtalarm vinden plaats op de volgende locaties: 4 juli plein naast de Vomar, 1 augustus strandopgang, 5 september Horecaplein, 3 oktober station, 7 november winkelcentrum Limmen, 5 december voor het gemeentehuis. (Foto: Hans van der Vecht)