Excursie: het strand is méér dan alleen maar zand!

Heemskerk – IVN-afdeling Midden Kennemerland organiseert op zondag 11 september een strandexcursie: ‘Het leven rondom de Vrijheit’. Tijdens een wandeling van ongeveer anderhalf uur vertelt een gids van alles over het ontstaan van stranden en duinen en over de flora en fauna in deze gebieden.

De Noordzee is het grootste en tevens het minst bekende natuurgebied van ons land. Weinig mensen zijn vertrouwd met de wereld die schuilgaat onder het wateroppervlak. Het strand, dat kennen we goed als de plek om te wandelen, uit te waaien en te zonnen in de zomer. Maar wat weten we over de schelpdieren en andere organismen die leven op de grens van zee en land? Waar leven deze schelpdieren van en hoe planten ze zich voort? Waar komt het zand van onze stranden vandaan en hoe zijn de buitenduinen ontstaan? Zijn ze kalkrijk of kalkarm?  Waarom groeien hier geen ‘kwarrige’ eiken, maar helmgras? Wie zijn hier de pioniers?

Heremietkreeft

Vertrekpunt

Voor deze excursie verzamelen de deelnemers zich om 11.00 uur bij strandpaviljoen ‘De Vrijheit’ op het strand bij Heemskerk. Deze locatie is uitsluitend per fiets of te voet bereikbaar. De wandeling is niet geschikt voor kleine kinderen, wandelwagens of rolstoelen. Deelname is gratis. Ben je 18 jaar of ouder? Vergeet dan je duinkaart niet (of koop een dagkaart bij de automaat). Voor meer informatie en aanmelden kun je op www.ivn.nl/mkl terecht. (Foto’s: IVN Midden-Kennemerland)