Eerste openluchtoptreden van Dior (10) smaakt naar meer

Castricum – Wie in het weekend van 4 en 5 juni het Alkmaarse evenement ‘Kaeskoppenstad’ bezocht, zal beslist een straatveger uit de zestiende eeuw zijn tegengekomen. Het was Dior (10) uit Castricum die haar eerste toneelrol als ‘Aagje de straatveger’ mocht spelen. Zij deed dit met verve en ziet nu al uit naar haar volgende rol.

Door Henk de Reus

De uitdrukking ‘Je eigen straatje schoonvegen’ heeft een negatieve klank. Het betekent dat iemand zich van schuld ontdoet. Hier heeft Dior’s optreden als figurante tijdens ‘Kaeskoppenstad’ niets mee van doen. Bovendien was het niet haar ‘eigen’ straatje dat zij samen met anderen mocht aanvegen, maar het Verdronkenoord in Alkmaar.

Optreden

,,Het talent heeft er bij Dior altijd al ingezeten’’, vertelt haar moeder Esther. ,,Ze wist al op de kleuterschool dat ze later iets met toneel, dansen, of muziek wilde doen. Ze wil graag optreden en mensen vermaken. Kinderen zeggen wel eens wat meer op die leeftijd en het kan zomaar veranderen. Toch heeft de hang naar optreden er bij Dior altijd wel ingezeten’’, aldus Esther.

Op de buitenschoolse opvang (BSO) doet Dior mee aan musicals en speelt ze saxofoon. Ze is hier aan het ontdekken wat ze het leukst vindt: zingen, muziek maken of toneelspelen. Toen de oproep in april verscheen om je als figurant(e) voor het evenement ‘Kaeskoppenstad’ aan te melden bedacht Dior zich geen moment.

In Alkmaar speelt Dior haar figurantenrol met verve. (Foto: aangeleverd)

Workshops

Om deel te nemen aan het evenement ‘Kaeskoppenstad’ moest ze van de organisatie wel een aantal workshops volgen, want je kunt niet zomaar meedoen. Dior: ,,Ik leerde er om mij een personage in te beelden, te improviseren, hoe ik met het publiek moet omgaan, hoe ik moest lopen en hoe ik het hoofd koel moest houden. We deden verschillende opdrachten en rollenspellen achter elkaar. Ik heb er heel veel van geleerd en vond het ontzettend leuk om te zien hoe mensen in de zestiende eeuw de dingen deden en welke kleren ze droegen. Mijn rol was die van een straatveger uit die tijd. Ik had zeventien boertjes en zusjes en we waren een arm gezin. Daarom moest ik maar gaan werken om het gezin te kunnen onderhouden.’’ Als Dior haar verhaal doet, doen handen en voeten mee en is de expressie van haar gezicht af te lezen. Het acteren zit er al helemaal in. Uit haar antwoorden blijkt dat ze voor haar leeftijd goed bij de pinken is.

Tafereel

Dior speelde haar rol op beide dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur. Het tafereel begon met het in de hens vliegen van het ‘schijthuis’. ,,Zo noemden men een wc in die tijd’’, legt Dior uit. ,,Er werden direct waterzakken aangedragen om de brand te blussen. Het overtollige water moest ik in de gracht vegen. Ik was dus de hele dag aan het opruimen.’’ Op de vraag of ze thuis ook alles opruimt bekent ze dat dit niet altijd consequent doet. Maar gelukkig blijken er thuis kaboutertjes te wonen die dan voor haar in het gat springen.

Nu de eerste stap is gezet, volgt stap twee. Dior start binnenkort bij Toonbeeld in de Theaterproductieklas met toneelspelen en voorstellingen maken en hoopt haar talent hiermee verder te ontwikkelen. De keuze lijkt dus definitief te zijn gemaakt. ‘Kaeskoppenstad’ was net het laatste duwtje dat Dior nodig had. We gaan in de toekomst zeker nog van haar horen.