‘Eerste Kwartier’ niet het laatste

Castricum – Het was al snel duidelijk bij de derde voorlichtingsbijeenkomst over appartementencomplex ‘Het Eerste Kwartier’ op het Raadhuisplein naast het gemeentehuis. De stemming over de bouw van dit project is overwegend positief, na wat strubbelingen gedurende een aantal jaren. Opnieuw waren bewoners van de directe omgeving uitgenodigd, gemeenteraadsleden, als ook eigenaren en VVE Geesterduin om hun blikken te verruimen en de bouwplannen, na wat aanpassingen, opnieuw te beoordelen. Floresteyn Vastgoed en Glint Real Estate waren de uitnodigende partij namens de ontwikkelaar.

Vergeleken met het eerste gepresenteerde plan van zes jaar geleden zijn er nogal wat eisen gesteld door de politiek als ook vanuit het ambtenarenapparaat. Recentelijk was daar de parkeernorm van ruim twee autoplaatsen per appartement, waardoor er zelfs een parkeergarage onder het gebouw nodig was. Gevolg daarvan was dat het oorspronkelijke plan met totaal vier lagen moest worden aangepast. Het moeten vijf lagen worden inclusief begane grond om de appartementen nog betaalbaar te kunnen realiseren. Inmiddels dus jaren later zijn de eisen aangepast, mede gezien de maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, stedenbouwkundige inpassing en aanpassing van de parkeernorm.

Verfrissend

Er waren twee verfrissende sessies met een uitgebreide persoonlijke uitleg, waardoor iedere bewoner ruim de kans kreeg te reageren en te participeren. Via een prachtige presentatie en ook een animatiefilmpje werd al snel duidelijk dat er vele positieve verwachtingen zijn over de haalbaarheid van dit project. Zo is er mede door politiek onderzoek van raadslid Lenie Kelder (CK&G), een geheel nieuwe haalbare parkeernorm gesteld. De reacties van de aanwezige belanghebbenden waren zeer positief. Dennis Haas van Floresteyn Vastgoedadvies gaf via het scherm immers een duidelijke uitleg over wijzigingen in die zesjarige periode en daarbij de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid. Zo krijgen toekomstige bewoners gelegenheid gebruik te maken van een ‘Autodelenplan’, waar drie elektrisch aangedreven automobielen beschikbaar zijn.

Duurzaam

Buiten het autodelen zijn er nog wat meer zaken die ervoor zorgen dat appartementen energieneutraal zijn. Er komen niet-zichtbare zonnepanelen op het dak en warmtepompen compenseren het ontbreken van gasvoorzieningen. CO² neutraal dus. Mede omdat de bouwvorm grotendeels prefab plaatsvindt is de stikstofuitstoot tijdens de bouw minimaal. Verder zijn alle geluidsonderzoeken gedaan om in de toekomst niet voor verrassingen te komen. Daarbij is rekening gehouden met gebouwen en woningen in de omgeving. Het gaat in het plan om totaal 24 levensloopbestendige 3-kamerappartementen van sociale koop (± 237.000 euro), middensegment (± 300.000 euro) en hogere klasse (± 400.000 euro) zoals een penthouse. De buitengevel ziet er speels uit met inspringende gevels bij grotere balkons, waardoor een aantrekkelijke architectonische uitstraling ontstaat. De architect is William Krom en Tervoort Bouw is mogelijk de bouwer. Op de begane grond zijn de bergingen gelegen, ruimte voor elektrische fietsen en scootmobiels inclusief oplaadmogelijkheid.

Vervolg

Om de besluitvorming over het project ‘Eerste Kwartier’ compleet te maken is de verwachting dat het college deze maand de plannen bekijkt. In juli volgt de gemeenteraad, waarna in september de vaststelling van de plannen komt. In juli zou ook de bestemmingsplanprocedure kunnen starten en in januari 2021 de aanvang van sloop en nieuwbouw. Positief gesteld zou begin 2022 de oplevering kunnen plaatsvinden. We zullen het meemaken. (Tekst: Aart Tóth / Afbeelding boven: BBHD Architecten)

Dennis de Haas bij de start van de presentatie. (Foto: Aart Tóth)