Horloges

Een fortuin om je pols: dit zijn de duurste horloges

PARTNERBIJDRAGE

Horloges zijn hot. Een vintage exemplaar van een merk als Rolex of Patek Philippe wordt gezien als een goede investering en als statussymbool. Al is het niet altijd veilig om zo’n duur horloge ook daadwerkelijk te dragen, gezien de overvallen op BN’ers die hun dure klokje misschien iets te vaak in beeld hadden laten komen. Wat dat betreft loop je veel minder risico met een Apple Watch, die je ook nog eens kunt combineren met verschillende apple watch 7 bandjes van 123watches.nl. Als er bij een vintage horloge een onderdeel vervangen is, is dit juist vaak funest voor de waarde.

Investeren in vintage horloges

Als je zelf wilt gaan investeren in horloges moet je wel echt kennis van zaken hebben, want alleen ‘oud’ is geen criterium voor een hoge waarde. Horlogehandelaar Jasper Lijfering vergelijkt het in een interview met Nu.nl met een fles wijn die je in de supermarkt koopt en vervolgens jarenlang in de kast laat liggen in de hoop dat de waarde toeneemt. Dit is echter niet het geval en wat je overhoudt is een fles azijn die niet meer te drinken is. Kun je er beter meteen van genieten!

Volgens Lijfering zijn horloges van merken als Cartier, Audemars Piguet en de eerder genoemde Rolex en Patek Philippe meestal wel goede investeringen. Ook als er een interessant verhaal aan een horloge kleeft, kan dit bijdragen aan de waarde. Een voorbeeld is de ‘Breguet Grande Complication Marie-Antoinette’ die speciaal voor de Franse koningin gemaakt werd. Ze heeft echter nooit kunnen genieten van dit prachtige klokje, want de voltooiing van dit meesterwerk kostte maar liefst 45 jaar en ze werd 34 jaar daarvoor onthoofd. Dit horloge werd in 2007 getaxeerd op 27 miljoen euro.

De duurste horloges ter wereld

Voor 55 miljoen dollar zou je in theorie de eigenaar kunnen worden van het op dit moment duurste horloge ter wereld: de Graff Diamonds Hallucination. Geen vintage horloge, maar een gloednieuw exemplaar. Dit dameshorloge, gemaakt van 110 karaats zeldzame, gekleurde diamanten wordt echter niet verkocht. Qua looks vergelijkbaar is de Chopard 201, met maar liefst 874 diamanten van 201 karaat. Dit horloge kost ‘maar’ de helft van de Hallucination, namelijk 25 miljoen dollar. Kijken we naar de duurste, verkochte horloges dan komen we uit bij de in 2019 geveilde Patek Philippe Grandmaster Chime die een slordige 30 miljoen euro opleverde. Over horloges met een verhaal gesproken: het hoogste bedrag dat ooit voor een Rolex betaald is, is 17,8 miljoen dollar. Dit was voor een Rolex Daytona 6239 die gedragen was door de Amerikaanse acteur Paul Newman.