Een avontuurlijk leven met MS: ,,Het leven is een feest, je moet alleen zelf leren dansen’’

Limmen – Skydiven in Nieuw-Zeeland, op safari in een jeep met daktent: Laura Koot (39) mag dan steeds verder beperkt raken door MS, de geboren en getogen Limmense weigert haar avontuurlijke leven op te geven. Hoe ze dat voor elkaar bokst, beschrijft ze in haar boek GRENZELOOS, dat op 27 juni verschijnt.

Feesten, reizen, sporten, lachen, werken en weinig slapen: Laura Koot leeft er honderd procent op los. Totdat haar lichaam haar op haar 25e keihard tot de orde roept. De diagnose: een nogal agressieve variant van de chronische ziekte MS. Maar Laura en haar grote liefde Erik zijn totaal niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Ze zien wel wat het leven hen brengt en dat leven wordt nog mooier door de komst van zoon Alain. Terwijl Laura fysiek gezien continu moet inleveren en het gezin behoorlijk op de proef wordt gesteld, proberen ze het belangrijkste vol te houden: met z’n drieën op avontuur gaan.

Lopend, rollend, kruipend

In haar boek GRENZELOOS laat Laura je meereizen naar alle hoeken van de wereld, langs haar geluksmomenten en angsten, langs verdrietige, grappige en gênante situaties die haar leven als jonge moeder met zo veel beperkingen met zich meebrengt. Zo wordt, terwijl Erik Laura in Zuid-Afrika de daktent van hun jeep in tilt, thuis een traplift geïnstalleerd. Van skydiven in Nieuw-Zeeland tot stamceltherapie in Moskou: met een indrukwekkende dosis positiviteit blijft Laura letterlijk en figuurlijk de grens opzoeken. Soms lopend, soms rollend, soms kruipend. Met heel veel vallen en soms niet meer opstaan. Maar altijd met de hulp en liefde van Erik, Alain, familie en vrienden.

Lau naar Moskou

Toen Laura in 2019 dankzij crowdfunding naar Moskou kon gaan voor stamceltherapie, begon ze met bloggen voor iedereen die haar steunde. Over de aanloop naar zonder twijfel het spannendste avontuur van haar leven en over de weken in isolatie tussen de vier muren van haar Russische ziekenhuiskamer. Eenmaal terug thuis in Limmen ging het schrijven door. Niet alleen voor wie Laura’s belevenissen wilde blijven volgen, maar vooral ook voor zichzelf, want schrijven blijkt voor Laura de ultieme therapie. Haar motto: ,,Het leven is een feest, je moet alleen zelf leren dansen.’’

En dat leert ze. Voor GRENZELOOS bundelde Laura al haar blogs, dagboeken en vakantiememoires tot een meeslepende en openhartige reis vol humor door bijna veertien jaar MS. Het resultaat is een boek dat je laat lachen en huilen tegelijk en dat inspireert om positief te blijven, welke beer er ook op je weg belandt.

Bestellen

‘GRENZELOOS – Een avontuurlijk leven met MS’ van Laura Koot is al te bestellen via www.reismeemetlau.nl voor € 19,50 en is vanaf vrijdag 28 juni (met het tonen van de bevestigingsmail) altijd af te halen bij restaurant De Oude Keuken in Castricum, woonwinkel Sondag in Limmen en Kado & Zo in Heiloo. Zaterdagmiddag 29 juni vindt bij woonwinkel Sondag van 14.00 tot 16.00 uur een gezellige Sondag Signeersessie plaats.

Kom je uit de gemeente Castricum of Heiloo en wil je het boek liever gratis thuisbezorgd hebben, dan kun je dat ook aanvinken op de website. Vanaf vrijdag 28 juni is het boek ook te koop bij onder meer boekhandel Laan in Castricum, Van der Meulen’s boekhandel in Alkmaar, Bruna Heiloo, Kado & Zo in Heiloo, Sondag wonen en leven in Limmen, Marskramer in Akersloot en boekhandel Stumpel in Heemskerk. (Foto: Marleen Bos)