Dromen komen uit in het Ketelhuis in Bakkum

Bakkum – Vrijdag vond de spectaculaire opening plaats van het kunstproject ‘Dromen Delven, Dromen Dragen’ in het Ketelhuis in Bakkum. Om 19.30 uur stonden er al tachtig bezoekers voor de grote schuifdeur van het monumentale pand op het Duin en Bosch-terrein te wachten. De kunstenaars Eva Lute, Denise Kamp en Steffi Reimers troffen op dat moment nog de laatste voorbereidingen voor de expositie.

Toen om 19.45 uur de deuren open gingen, kwam het publiek oog in oog te staan met vijf enorme fotoportretten van Castricummers die allemaal hun eigen droomverhaal vertellen. Zo zagen zij onder meer het portret van de 88-jarige Tiny Lute met haar stewardessenspeld en van Bregje Dierdorp met haar godinnenbeeld. De foto’s zijn allemaal gemaakt in de double exposuretechniek, waarbij twee beelden over elkaar worden gelegd. Hierdoor wordt de verweving tussen droom en werkelijkheid op een poëtische manier zichtbaar gemaakt.

Tijdens de opening droeg de Syrische dichter Zafer Sadaka in het Arabisch een aangrijpend gedicht voor over zijn verlangen om terug te keren naar zijn geboorteland. Menig bezoeker werd geraakt en moest een traantje wegpinken, zelfs nog vóór de Nederlandse vertaling door de buurvrouw van Zafer werd voorgelezen. Denise Kamp en Nahar Sadaka zongen vervolgens het gevoelige lied ‘De vluchteling’ en DJ Roger Doerahman liet een track horen voor zijn overleden vader. Ondertussen hingen de droomobjecten stil te wachten aan het plafond tot ze in beweging zouden worden gezet.

(Foto: Steffi Reimers)

Interactieve installatie

Voordat het zover was hielden Luna, Hanna en Linde van het Bonhoeffertechnasium nog een verhelderende presentatie over hun aanpak bij het ontwerpen van de interactieve installatie. Ook konden bezoekers zelf hun droom delen door een tekening of gedicht te maken op een droomkaart. En toen was eindelijk het moment aangebroken waarop de 8-jarige Karam Sadaka als vertegenwoordiger van de nieuwe generatie voor het eerst op de rode knop mocht drukken en daarmee de droomobjecten in beweging bracht. Nieuwsgierig geworden? De expositie is nog vijf weken lang te bezoeken in het Ketelhuis op landgoed Duin en Bosch op maandag, dinsdag en woensdag van 13.00 tot 18.00 uur en vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 tot 21.00 uur. Kijk op https://dromendelvendromendragen.cargo.site voor openingstijden en verdere bijzonderheden. (Foto boven: Hans Boot)