Dorpskerk staat voor twee restauratieprojecten

Castricum – Het kerkgebouw van de protestantse gemeente in aan het Kerkpad 1 zal dit jaar twee grote restauraties ondergaan. De glas-in-loodramen van het negenhonderd jaar oude kerkgebouw zullen hersteld worden en het Müller-kabinetorgel zal worden overgebracht naar Zaandam, waar een gespecialiseerd bedrijf het orgel zal restaureren. Beide projecten gaan een half jaar duren.

Het kabinetorgel van de Dorpskerk werd in 1740 gebouwd door de bekende orgelbouwer Christian Müller (1690-1763). Müller was een zeer kundig orgelmaker. Tot zijn grote projecten behoorden onder meer de bouw van orgels voor de grote kerk in Leeuwarden, de Waalse kerk in Amsterdam en de oude St-Bavokerk in Haarlem. Müller bouwde ook kleinere instrumenten voor huiselijk gebruik, waaronder het orgel in de dorpskerk van Castricum. Het aantal overgeleverde Nederlandse kabinetorgels uit de achttiende eeuw is zeer gering. Het orgel in de dorpskerk is zowel om artistieke reden als om zijn zeldzaamheid van zeer grote waarde. Door de Raad voor Cultureel Erfgoed is een fors bedrag aan subsidie toegezegd en voor de te vervangen blaasbalg was al een legaat bestemd.

Strakkere toon

Van het orgel gaat men het beschadigde fineer vervangen. Tevens vervangt men de zakbalg door een magazijnbalg met schepbalk. Hierdoor verkrijgt het orgel een meer ‘ademende’ klank en ontstaat een strakkere toon. Het orgel klinkt nu zeer strak en luid. Het terugbrengen van de orgelpijpen in de oorspronkelijke staat brengt met zich mee dat er een meer natuurlijke en zachtere toon ontstaat. Door de reconstructie wordt de overwegend twintigste-eeuwse interpretatie van het achttiende-eeuwse materiaal teruggebracht naar de oorspronkelijke stijl en klankkleur. Zolang het orgel er niet staat, begeleidt een pianist de gemeentezang op de vleugel. Na afronding van de werkzaamheden volgt een heropeningsconcert in de kerk. (Foto: aangeleverd)