Dorpshart start petitie over Kerkplein

Castricum – De plannen voor een upgrade van het Kerkplein, met de monumentale dorpskerk als middelpunt, verdienen wel wat meer aandacht om die werkzaamheden nog echt in werking te stellen. De ondernemers van het dorpshart, verenigd in het Ondernemersfonds, trekken aan de bel bij de gemeente Castricum om nu eindelijk te gaan beginnen.

Door Aart Tóth

Het plan voor de upgrade stamt al uit 2018, waarbij toenmalige wethouder Kees Rood het startsein gaf voor het project ‘Versterking Winkel- Verblijfsgebieden’ en programmaleider Henk Ruijter aanstelde om het project in gang te zetten. Intussen zijn we ruim vier jaar later, waarin er wel wat zaken geregeld zijn uit dat project, maar minimaal volgens het Ondernemersfonds Dorpshart. ,,Van de prachtige plannen rondom de dorpskerk, waar de financiën voor klaar schijnen te liggen, is nog niets gerealiseerd’’, zegt voorzitter Sander Weel van het Ondernemersfonds. In de groenpartijen rondom de kerk zou behoorlijk gesnoeid gaan worden en er zou zelfs een looproute rondom de kerk worden aangelegd. In diezelfde plannen zou de zogenaamde ‘Bomenlaan’ langs de oorlogsgraven begaanbaar worden overdag.

Sinds 2018 is er wel veel over gepraat, maar in de uitvoering stokte dit. Vervolgens waren er in de afgelopen twee jaar ook geen activiteiten vanwege het excuus corona. Ook restaurant ’t Eethuysje en het eerdaags geopende Carter staan met smart te wachten op de upgrade, waarna zij verder invulling gaan geven aan het Kerkplein. Zoals gezegd is het Ondernemersfonds het zat en start nu een petitie om de gemeente te bewegen nu eens te gaan beginnen met de vier jaar oude plannen en daaraan uitvoering te geven. Niet alleen de leden van dit Ondernemersfonds zijn in de gelegenheid deze petitie te ondertekenen, ook inwoners van de gemeente Castricum hebben daartoe in de gelegenheid. Het enige wat je hoeft te doen is naar www.petities.nl/petitions/transformeer-het-kerkplein-in-castricum te gaan en de petitie ondertekenen. Waar is het wachten op?

Op de foto:
Programmaleider Henk Ruijter (links) en toenmalig wethouder Kees Rood in 2018 met de plannen. (Foto: Aart Tóth)