,Deze generatie heeft de sleutel in handen tot een duurzame wereld.”

Castricum – Jet van Beekhoff en Emma Watson (15) vertrouwen erop dat hun generatie oplossingen gaat vinden voor de klimaatcrisis waarin we ons bevinden. ,,Hoe verder het proces van de opwarming gaat, des te meer branden zullen er komen. De hevige regenvallen nemen toe. De noodzaak om te veranderen ook. En tja, klimaatontkenners zullen er wel altijd blijven. Maar de groep mensen die zien dat er dringend maatregelen nodig zijn groeit ook.”

Door Ans Pelzer

Jet en Emma zijn vriendinnen. Vanuit Heiloo fietsen ze dagelijks naar het Supreme College in Castricum. De school is gehuisvest in de voormalige Maranathakerk. Een school, zo vertellen de meiden, waar je in de derde klas van het VWO begint. ,,In onze klas zitten kinderen van tien nationaliteiten. Dat maakt het heel boeiend. We leren veel van andere culturen en de voertaal is Engels. De leerlingen wonen onder meer in Amsterdam, Heemskerk, Heiloo en Castricum. ,,De manier van lesgeven brengt meer uitdaging met zich mee anders dan bij het reguliere onderwijs.”

Via de school werd gevraagd welke leerlingen er mee zouden willen werken in de expertgroep van de wedstrijden ‘Onze Toekomst; Wacht niet tot de wereld verandert, maar verander de wereld.’ Samen met zes andere meiden maken ze deel uit van die expertgroep. ,,Vroeger mochten vrouwen niet werken en al helemaal niet in technische beroepen. Nu zitten we in de expertgroep met voornamelijk meiden en ook op school bestaat de meerderheid uit vrouwen.”

Waarom ze deelnemen aan deze expertgroep van jongeren? Jet: ,,Ik vind de natuur heel erg mooi. Stel dat ik later kinderen krijg? We zijn nu de wereld aan het verpesten voor de volgende generaties.” Emma: ,,Ja, ook wat Jet zegt, voor onze toekomst en er blijven er rapporten naar buiten komen waarin overduidelijk wordt aangetoond dat er wat moet gaan gebeuren.” En toekomstplannen hebben ze. Jet denkt aan psychologie studeren en Emma ziet wel wat in duurzame architectuur.

‘Er is echt wat aan de hand’

Emma: ,,Ik word boos dat de grote wereldleiders geen voorbeeld geven. Er moeten grote stappen genomen worden. Natuurlijk helpen ook alle beetjes en zelf duurzaam leven, maar de flinke stappen moeten toch echt komen van de regeringen en de grote bedrijven. Het is een vraagstuk voor de hele wereld maar iedereen kan op zijn/haar manier een verschil maken.” Emma en Jet proberen een steentje bij te dragen door geen of heel weinig vlees te eten. Ook proberen ze met de trein te reizen, al blijft het gek dat treinreizen vaak duurder zijn dan vliegreizen. Daar zou wat aan moeten gebeuren.

We vergelijken nog even vroeger en nu en met name de situatie van vrouwen en mannen. ,,Duurzaamheidsevenementen zijn de enige waar ik langere rijen voor de herentoiletten zag dan die voor de dames. Dat is niet meer van deze tijd, de wereld verandert en voor dit vraagstukken hebben we alle hulp nodig. Bij ons op school is iedereen met het klimaat bezig. Als iedereen mee gaat helpen hopen we dat het binnen vijf jaar gaat lukken. De nieuwe generatie moet en zal de oplossing vinden.” Daarvan zijn ze allebei overtuigd.

Mij spelen de woorden van de musicus Bob Dylan uit mijn tienertijd (1963) door mijn hoofd.

The Times They Are A Changing
Come senators, congressmen
Please heed the call
Don’t stand in the doorway
Don’t block up the hall (…)

Min oma-hart maakt een salto mortale. Ja, deze jongeren hebben vertrouwen in de toekomst en ze steken de handen uit de mouwen!

Wil jij ook meedoen? Onze toekomst! Ons beeld!
www.calorieenergie.nl/onze-toekomst

Op de foto:
Emma Watson (links) en Jet van Beekhoff. (Foto: Ans Pelzer)