De nieuwe roman van Sabine van den Berg

Castricum – Biotopia 1.0, deel 1 van een trilogie, is een ijzingwekkend en intrigerend verhaal, met humor en duidelijk plezier geschreven, over nieuwe levensvormen en nieuwe bedreigingen. Hoe ziet onze nabije toekomst eruit, als de samenleving nog verder polariseert? Niet eerder zat Sabine van den Berg de actualiteit zo dicht op de huid. In haar wereld gaan satire en huivering hand in hand. Biotopia 1.0 is een literair, ecologisch verhaal, de eerste roman waarin genderneutrale taal een rol speelt.

Camille Barbin is weekdierdeskundige en bekend fotograaf. Ze spreekt een zelfontwikkelde genderneutrale taal en is de nieuwe vriendin van Lola’s moeder Saar. De vijftienjarige Lola groeit op in Biotopia, een autarkie in Haren. Haar leeftijdsgenote Gwendolyne woont op nog geen kilometer afstand in de gewone wereld, die door de milieucrises allang niet meer zo gewoon is. Terwijl Lola poseert voor Camille, vallen vogels Gwendolyne aan…

Sabine van den Berg. (Foto: Maarten Meester)

Sabine van den Berg groeide op in Castricum en woonde er tot haar twintigste levensjaar. Via Rotterdam, Amsterdam, Friesland en Groningen is ze nu weer terug in Noord-Holland. Sinds twee jaar woont ze weer in Amsterdam en komt ze ook weer vaak in Castricum. Vooral ’s zomers, want: ,,Ik blijf een kind van de zee.’’ Ze maakte reeds naam met de romans ‘De naam van mijn vader’, ‘De lachende derde’, ‘Wissel’ en ‘Dingen die niet mogen’. De trilogie ‘Zien, Horen Zwijgen’ (2018) en haar poëzie- en tekendebuut Nestvlinders (2019) werden beide genomineerd voor het Beste Groninger Boek. Biotopia 1.0 is vrij geïnspireerd op de jaren dat Van den Berg leefde in  kunstenaarsgemeenschap De Biotoop in Haren. Daarover verscheen eerder ‘Berichten uit de Biotoop’ (non-fictie, 2019) bij Uitgeverij Oevers.