Crowdfundingsactie voor doodzieke Birgit Smit (47)

Ruim een week geleden wordt de Castricumse Birgit Smit op Aruba gediagnosticeerd met uitgezaaide borstkanker. De ziekte blijkt zo vergevorderd dat ze niet meer naar Nederland kan reizen. Haar familie zet alles op alles om medisch transport te regelen zodat Birgit thuis kan sterven. ,,Dit is haar laatste wens. De kosten kunnen oplopen tot zo’n veertigduizend euro. Dat hebben we gewoon niet.”

In de woning van Harry en Elly Smit, de ouders van Birgit, zijn de emoties duidelijk voelbaar. Er heerst een verdriet, ongeloof en een gevoel van machteloosheid. Twee weken geleden werd het leven van de familie volledig op zijn kop gezet. Dochter Birgit liet per telefoon weten dat ze in het ziekenhuis lag. ,,Ze meldde zich in het ziekenhuis omdat ze last had van spierkrampen in haar lijf”, legt zus Daphne uit. Moeder Elly: ,,Birgit had al langere tijd af en aan lichamelijke klachten. Toen ze uiteindelijk naar het ziekenhuis ging omdat ze al dagen bijna niets anders kon dan op bed liggen, werd ze direct opgenomen.” Daphne: ,,Er is bloed afgenomen, ze is meermalen onderzocht, er is een punctie geweest en ze is door de scan gegaan. Woensdag had ze een gesprek met de artsen, toen bleek dat het foute boel was.”

Vergevorderd stadium
Als de familie zaterdag het medische dossier van Birgit onder ogen krijgt, blijkt de situatie nog erger dan ze vermoedden. Broer Jasper: ,,We wisten dat het erg was, maar de kanker bleek door haar hele lijf te zitten.” Daphne: ,,We hadden verwacht dat we nog minimaal een paar weken hadden om ervoor te zorgen dat Birgit naar huis kon komen, maar we moesten ineens heel snel schakelen.” De artsen van Birgit constateren dat de Castricumse niet naar huis kan vliegen. Voor de familie is het geen optie om met z’n allen naar Aruba te gaan: moeder Elly lijdt al jaren aan Parkinson en is niet in staat om de reis te maken.

Terugvlucht: kostbare operatie
Na online onderzoek komt de familie in contact met een repatriëringsservice die zich internationaal inzet om mensen waar dan ook ter wereld naar huis te krijgen. ,,Een hele kostbare operatie”, legt vader Harry uit. ,,Omdat deze organisatie alle verantwoordelijkheid voor het transport draagt, hangt er een flink prijskaartje aan. Ook vanwege het risico op mogelijke calamiteiten en omdat het medische transport alleen op de allerveiligste manier mag plaatsvinden. Ze regelen eigenlijk alles: van bed tot bed.”

Niet zonder risico
Birgit mag alleen liggend vervoerd worden met een specialistisch medisch team om zich heen en de vlucht is niet zonder risico. ,,Wij hebben alle vertrouwen in deze organisatie en de mensen die Birgit tijdens de vlucht bijstaan.” Ook man Patrick en kinderen Danoe (9) en Noeska (7) moeten met de vlucht mee.

‘Naar huis om te sterven’
Om de rekeningen, die al voldaan moesten worden, te kunnen betalen zijn er schulden gemaakt. Dit weekend startte de familie een crowdfundingsactie om geld in te zamelen voor de thuiskomst van Birgit. ,,De reacties die we krijgen zijn hartverwarmend, het is zo bijzonder om te ervaren hoe mensen met ons meeleven”, zegt Harry. Vrijdagavond vertrekt het vliegtuig van Birgit richting Nederland. ,,Het zal zwaar voor haar worden, maar ze is vastbesloten om te zorgen dat ze het redt”, zegt Daphne. Als de Castricumse weer in Nederland is, zal ze bij haar ouders thuis worden verzorgd. Harry: ,,Er komt een ziekenhuisbed in de kamer en we hebben thuiszorg geregeld. Drie jaar geleden vertrok ze voor een nieuw avontuur op Aruba. Een nieuw leven. Nu komt ze terug naar huis om te sterven.”

Hartverwarmende reacties
De familie Smit heeft inmiddels al €20.000 ingezameld voor de terugvlucht van Birgit. Ze zijn ontroerd over de massale respons op hun oproep om te doneren. ,,We zijn ontzettend dankbaar voor elke euro die wordt gestort. Daar willen we de mensen hartelijk voor danken. Het sterkt ons enorm.”

Doneren voor Birgit? Dat kan via de website van GoFundMe.
(Mardou van Kuilenburg)