Chaotische taferelen door sluiting winkels in Geesterduin

Castricum – Speelgoed, kerstcadeaus, pijnstillers en schoonheidsproducten: er werd massaal gehamsterd maandag. Het nieuws van de naderende lockdown verspreidde zich als een lopend vuurtje door het dorp. Binnen korte tijd stonden er op veel plekken lange rijen.

Door Mardou van Kuilenburg

Nadat maandag in de loop van de dag bekend wordt dat alle niet-essentiële winkels in Nederland de deuren tot half januari moeten sluiten, ontstaat er topdrukte in winkelcentrum Geesterduin. Er heerst ook verwarring: welke winkels worden als essentieel gezien? Ook bij de kapsalons is het druk. Mensen doen een poging een plekje te bemachtigen om geknipt te worden ‘nu het nog kan’. In een drogisterij ontstaat discussie over de hoeveelheid toiletpapier die wordt aangekocht.

Overal druk

Aan het begin van de middag loopt de rij wachtenden bij de speelgoedwinkel bijna tot achterin de zaak. Knutselspullen, puzzels, klei en ander vermaak gaan in grote getale over de toonbank. ,,Het lijkt wel het weekend voor kerst, ongelooflijk”, zegt een verbaasde bezoeker. Als ze de rij ziet verlaat ze direct de winkel. ,,Daar ga ik niet op wachten. Ik bestel wel wat online.” Sommige mensen raken zichtbaar geïrriteerd. ,,Goed dat ze actie ondernemen. Het is veel, veel te druk.”

Supermarkten, bakkers, slagers, dierenwinkels en andere zaken waar levensmiddelen worden verkocht, blijven open. Dat geldt ook voor de apotheken, drogisterijen en tankstations. Publieke ruimtes zijn dicht, evenals accommodaties voor binnensport, kledingwinkels, bouwmarkten en kapsalons. De lockdown duurt tot minimaal 19 januari. In de week daarvoor wordt gekeken of de maatregelen eventueel verlengd moeten worden.